Müze Otel’de tarihi konuşturan mozaikler

Estetik Arkeoloji ve Tarih Fotoğrafçısı Fahreddin Osmanca, konuklarının 23 asırlık geçmişle uyandığı, Dünyada bilinen en büyük tek parça antik taban mozaiğine sahip olan Necmi Asfuroğlu Mozaik Müzesi’ni fotoğrafladı. Antakya’nın millattan önce 300 yılında kuruluşundan neredeyse 11. yüzyıla kadar, İslami dönemi de kapsayan uzun soluklu tarihi süreci gözler önüne seren müze hayranlıkla gezilebilen efsanevi bir yapı.

Yaklaşık 17 yüzyıl geçmesine rağmen hâlâ dimdik ayakta kalan ve görenleri şaşırtan eserleri yaratıcı bir sanat anlayışıyla objektifine taşıyan Osmanca, herkesi oturduğu yerden tarihin merkezinde zamanda yolculuğa çıkardı.

Helenistik, Roma, Bizans, Ortaçağ ve İslamiyet dönemlerinin izlerini günümüze taşıyan hazinelerle dolu müzenin belgeselini de hazırlayan Fahreddin Osmanca, coronavirüs dolayısıyla herkesin evde olduğu bir süreçte müze belgeselini izlemeye davet ederek, “Madem evdeyiz/evdesiniz. Müzemizi de gezemeyenler için, sizin için Antakya Müze Otel’in belgeselini yaptım. 2019 yılının sonunda ziyarete açılan Necmi Asfuroğlu Mozaik Müzesi’nin en güzide eseri bana göre Pegasus Mozaiği. Tanrı Apollo ve Dokuz Peri’nin fresklerini içeren Pegasus Mozaiği’nin her bir taşı doğal bitki boyalarıyla renklendirilmiş. Gün ışığını biraz daha az alması ışıklandırmanın güzel yapılmasıyla birleşince, harika bir seyir zevki veriyor. Ayrıca mozaiğin muazzam ayrıntıları sizi kendisine hayran bırakacak” dedi.

Yaklaşık 17 dönüm alana sahip Antakya Müze Otel’de Helenistik döneme ait sur duvarlardan 5. yüzyıla ait üzeri kuş figürleriyle süslenmiş mozaik parçasına, büyük boyutlu çok mekanlı Roma hamamından, vahşi doğa tasvirli mozaiğe kadar birçok eser bulunuyor.

Necmi Asfuroğlu Mozaik Müzesi’nde bulunan ve
Tanrı Apollo ve Dokuz Peri’nin fresklerini içeren Pegasus Mozaiği

Bir cevap yazın