Tosyalı, başarı hikâyesini ‘İhracat Performansı’yla yazdı!

Tosyalı Holding, Türkiye ihracatına, yazdıkları başarı hikayeleri ile katkıda bulunan ihracat kahramanlarının ödüllendirildiği ilk ve tek yarışma olan “İhracatın Yıldızları 2020’ yarışmasında ödüle layık görüldü.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde, Dünya Gazetesi ve DHL Express iş birliği, Akbank ana sponsorluğu ve Turkcell iletişim sponsorluğunda düzenlenen ve 22 firmanın 13 farklı kategoride ödüllendirildiği gecede,  nominal olarak ihracatını bir önceki yıla göre en fazla artıran firmaların ödüllendirildiği “İhracat Performans” kategorisinde, ilk sırayı alan Tosçelik Profil adına ödülü Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın elinden aldı.

İhracatın geliştirilmesini ve ülke ekonomisindeki payının artırılmasını teşvik amacıyla bu yıl 18. kez düzenlenen yarışmanın ödül törende konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracatın Türkiye için farklı bir anlam kazandığını belirterek, “İhracata hep inandık, güvendik, ihracat bizi hep diri, hep zinde tuttu. Allah bize özellikle 2018’den sonraki süreçte her ay ihracatçıların kırdığı rekorları açıklamayı, geliştirmeyi, projeler yapmayı ve çalışmaların üstüne bir şeyler koymayı nasip etti. İhracat ailesini geliştirmek, kadınları ve gençleri daha çok ihracatın içine katmak, girişimcileri ve ekosistemi geliştirmek adına, pek çok proje gerçekleştirdik, pek çok ilki yaptık. Bunlardan en önemlisi cumhuriyet tarihinde ilk defa ihracatçı sayısı ithalatçı sayısını geçti” diye konuştu.

Ekonomik koşullara rağmen ihracat büyüdü!

DHL Express Türkiye CEO’su Claus Lassen de Türkiye’de ihracatçıların uzun bir süredir gerçek bir başarı hikayesi yazdıklarına dikkati çekerek,  “Ulusal ve uluslararası ekonomik koşulların çok uygun olmadığı ortamlarda dahi ihracat rakamlarını büyütmeyi başarıyorlar. DHL Express olarak biz de bu çabaları yakından destekliyoruz çünkü dünyanın daha fazla entegre olmasının ülkelere daha fazla refah getireceğine inanıyoruz” dedi.

Küresel ekonomide çok zorlu bir yıl olacak!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatçılar içinde kadın sayısının artırılması için çalışılması gerektiğini dile getirdi. Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle küresel büyümelerin revize edildiğini hatırlatan Pekcan, “Türkiye olarak, 2019 yılında dünyanın en çok ihracat yapan ilk 50 ülkesinin ihracatı yüzde 2,7 düşerken, biz ihracatımızı yüzde 2,2 artırdık. Türkiye’nin beklentileri açısından bu rakam belki çok yüksek bir rakam değil ancak biz ihracat artışında, 2019’da dünyada 7’nci sıradayız, değer bazında artışta da 6’ncı sıradayız. Demek ki zorluklar, bizim zorluklar karşısındaki reaksiyon kabiliyetimizi ve dinamizmimizi ortaya koyuyor. 2020’ye çok daha büyük beklentilerle girdik ama küresel ekonomide çok zorlu bir sene olacağa benziyor. Öncelikle Çin ekonomisi, ilk 3 ayda etkilenecek. Şimdi Avrupa’ya ve dünyaya yayılıyor. Dolayısıyla, daha fazla tedbirli ve öngörülü olmamız gereken bir zamandan geçiyoruz.”

 Toplam 13 kategoride 22 firma ödüle layık görüldü

İhracatın Yıldızları yarışmasında “İhracatın Yıldızı Büyük Ödülü”nü Arçelik kazandı.

Nominal olarak ihracatını bir önceki yıla göre en fazla artıran firmaların ödüllendirildiği “İhracat Performans” kategorisinde ilk sırayı Tosçelik Profil alırken, onu Ram Dış Ticaret ve Türkiye Petrol Rafinerileri izledi.

Türkiye’den ilk kez ihraç edilen ürünlere imza atan firmaların belirlendiği “Özgün Ürün Şampiyonu” kategorisinde, ilk üç Onko-Koçsel İlaç, Doğsan Tıbbi Malzeme ve Bentaş Bentonit olarak sıralandı.

En fazla ülkeye ihracat yaparak ve ihraç ürünlerine çeşitlilik katarak ödül kazanan “Sınır Tanımayan Şampiyonlar” sırasıyla LC Waikiki, Türk Traktör ve Kocaer Haddecilik oldu.

“Hizmet İhracatı Şampiyonu” kategorisinde THY Teknik ödüle layık görülürken, “E-İhracat Şampiyonu” Gülsha Kozmetik olarak belirlendi.

“Turquality Şampiyonu” E-MAK Makine, “Girişimcilik Şampiyonu” ise Bilgin Çiçekçilik seçildi.

“En Çevreci Şampiyon” kategorisinde kazanan Zorlu Holding Tekstil olurken, “Üniversite-Sanayi İş birliği Şampiyonu” olarak Hidromek, “Ar-Ge Merkezi İnovasyon Şampiyonu” olarak Elkon Beton ödüllendirildi.

“En Uzun Süreli İhracat Artışı” Ödülü’ne ise Tusaş Türk Havacılık ve Uzay layık görüldü.

Tersan Tersanesi, Begüm Yat-Doğulu Turizm, Robo Automation & Engineering ve Taze Kuru Gıda ise Özel Ödül kazanan şirketler oldu

Bir cevap yazın