Hatay’dan Hazar’a Kardeşlik Köprüsü

Kardeş ülke Azerbaycan ile gerçekleşecek olan ‘Hatay’dan Hazar’a Kardeşlik Köprüsü’nün temeli bugün Hatay’da atıldı.

Toplantıda, proje kapsamında, Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’den 12 İlçe ile Hatay’dan 12 İlçe nüfusların eşdeğerliğine göre Kardeş Belediyeler ilan edilmesi için ön görüşme ve değerlendirme yapıldı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen proje toplantısına Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Valeh Hacıyev,
Dünya Azerbaycan Kurultayı Koordinasyon Şurası İdare Heyeti üyesi Başar Kömür, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 15 ilçenin belediye başkanları ve meclis üyeleri katıldı.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Hatay’a gelip dayanışma göstermek istediklerini belirterek,  İdlib’de şehit olan askerlere rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.

Birlik ve beraberlik mesajı veren İbrahim, iki ülkenin iş birliğinin iyi olduğunu vurgulayarak, “Çünkü biz biriz, bu birliğimizi herkese anlatacağız. Nasıl ki sizler bizim her zaman yanımızda oldunuz biz de her zaman sizlerin yanındayız” dedi.

İki ülkenin birlikte güçlerine güç kattığını aktaran İbrahim, “Ticareti daha fazla artıracağız. Bizim son yıllarda her yıl ortalama yüzde 30 ticarette artış var. Bu çok önemli bir rakam, çünkü bu yüzde 30 artış sadece petrol, doğal gaz dışındadır. Aynı zamanda Türk şirketleri Azerbaycan’da en çok devlet projelerine katılan şirketlerdir. Bu sadece Türk şirketlerinin iyi olmasına bağlı değildir, tabi iyiler, ama en önemlisi biz onları kendi şirketlerimiz gibi görüyoruz ve devlet projelerinde, önemli projelerde Türk şirketlerine biz üstünlük veriyoruz ve bundan sonra da bu devam edecektir” şeklinde konuştu.

İbrahim, Türkiye-Azerbaycan iş birliğinin başka devletler arasında olmayacak seviyede olduğunu belirtirken, Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Valeh Hacıyev de konuşmasında birliktelik mesajı verdi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise iki devlet arasında kardeşlik bağının çok güçlü olduğunu belirterek, “ Bugün çok anlamlı ve önemli bir gün. İki devlet aynı milletin evlatları, Atatürk’ün bize emanet ettiği kırk asırlık Türk yurdu olan Hatay’da bir aradayız. Hatay’dan Hazar’a Kardeşlik Köprüsü’nün ilk adımlarını attık. İki devlet tek millet olan Azerbaycan ve Türkiye arasında sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda işbirliğini arttıracağız. Hatay’a hoş gelmişsiniz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın