Gelişim’de ‘Girişimsel Radyoloji’ atağı

Uzman ve akademisyen kadrosunu güçlendirmeye devam eden İskenderun Gelişim Hastanesi, kadrosuna Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Gedikoğlu’nu dahil etti.

İskenderun Gelişim Hastanesi bünyesinde hasta kabulüne başlayan Doç. Dr. Murat Gedikoğlu, girişimsel radyoloji işlemleri ile birçok hastalığın teşhis ve tedavisini sağladıklarını ifade etti.

Alanında gerçekleştirdiği uygulamalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Murat Gedikoğlu, “Girişimsel Radyoloji; ultrasonografi, tomografi, MR ve anjiyografi gibi vücudumuzdaki organ veya hastalıkları görmemizi sağlayan cihazları kullanarak, birçok hastalığın ameliyata gerek kalmadan kapalı olarak tedavisini sağlayabilmektedir. Diğer tıp alanlarına oranla daha yeni bir bilim dalı olan girişimsel radyolojide işlemler, genellikle bölgesel uyuşturma ile deride açılan birkaç milimetrelik bir delikten ağrısız olarak gerçekleştirilmektedir. Girişimsel Radyolojide; biyopsiler (şüpheli hastalık alanları veya kitlelerden iğne ile parça alınması), boşaltıcı drenaj uygulamaları (apse veya birikmiş vücut sıvılarının boşaltılması), idrar yolları tıkanıklıklarında boşaltıcı drenaj uygulamaları (nefrostomi, double J kateter veya stent uygulamaları, sistostomi uygulamaları), safra yolları hastalıklarında boşaltıcı drenaj, balon veya stent uygulamaları, atardamar ve toplardamar hastalıkları (darlıkları, tıkanıklıkları, pıhtılaşmaları, anevrizmaları, kanamaları, balon veya stent uygulamaları), damar hastalıklarına bağlı ayak yaraları (diyabetik ya da diğer nedenlere bağlı) veya ayak kangreni, diyaliz hastalarında çalışması bozulmuş veya durmuş fistüllerin tedavileri, santral ven kateter ve port uygulamaları (diyaliz hastaları, hematoloji ve kanser hastaları ile damar yolu bulunamayan çocuk ve erişkin hastalarda), varis tedavisi (medikal tedavi yanı sıra kozmetik amaçlı işlemler), kist (karaciğer, böbrek gibi) veya hidatik kistlerin (kedi köpeklerden bulaşan kistler olarak da bilinir) iğne ile ameliyatsız kapalı tedavisi, bazı kanser türlerine (özellikle karaciğerin kendi kanserleri veya diğer bölgelerden karaciğere yayılmış kanserler) yönelik kapalı tedavi yöntemleri (yakma işlemi, kemoembolizasyon, radyoembolizasyon), damar yumaklarının (vasküler malformasyon, hemanjiom gibi) kapalı tedavisi, embolizasyon işlemleri (rahim miyomları, rahim-yumurtalık varisleri, varikosel, prostat büyümeleri, vücutta herhangi bir bölgede çeşitli nedenlere bağlı kanama odağı), ağrıya yönelik sinir blokajları işlemlerini uyguluyoruz” dedi.

Doç. Dr. Murat Gedikoğlu kimdir?

1968 yılında Antakya doğumlu Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Gedikoğlu, tıp eğitimini Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, uzmanlık eğitimini ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı’nda tamamlamıştır. 2010-2020 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Girişimsel Radyoloji Ünitesi’nde; uzman doktor, öğretim görevlisi, yardımcı doçent ve doçent doktor olarak görev yapan Doç. Dr. Gedikoğlu, yaklaşık 10 yıl süren bu süreçte; Girişimsel Radyoloji eğitimini tamamlamış, çok sayıda ve nitelikli uygulamalar ile pratik ve deneyim kazanmıştır. 5 yıl boyunca aynı ünitede sorumlu doktor olarak da çalışan Doç. Dr. Murat Gedikoğlu, radyoloji uzmanlarına yönelik eğitim programları ile Girişimsel Radyolojinin yaygınlaşmasında rol almıştır. 2017 yılında Doçentlik unvanı almaya hak kazanan Doç. Dr. Gedikoğlu’nun, çok sayıda yurtdışı ve yurtiçi makale, poster ve bildiri yanı sıra yurtiçi kongre ve sempozyumlarda konuşmaları bulunmaktadır.

Bir cevap yazın