Hatay’ın Yaşayan Hazinesi’ne Cumhurbaşkanı’ndan ödül

Her ülkenin gelenek ve göreneklerindeki kültürel zenginliğini yansıtan “Yaşayan İnsan Hazineleri” listesinde yer alan 86 yaşındaki Hatay’ın ipek ustası Hasan Büyükaşık, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2019 yılında yapılan değerlendirmede,  UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi gereğince hazırlanan Kültürel Miras envanter çalışmasına göre belirlenen geleceğe aktarılan mirasın temsilcilerinin yer aldığı listede Türkiye’den 29 kişi ve bir topluluk yeraldı.

Harbiye Gümüşgöze Köyü’nde doğan ve 7 yaşından itibaren ipek böcekçiliği ve dokuma işiyle uğraşan Büyükaşık, kültürel mirasın korunması ve geleceğe aktarılmasına sunduğu katkılarla Türkiye’nin Yaşayan İnsan Hazinesi gibi değerli ödüle layık görülen Hasan Büyükaşık, ödülünü Ankara’da düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden alırken oldukça heyecanlandı.

Babasından devraldığı mesleğini kendi çocuklarına da aktaran, 2011 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından hayatının anlatıldığı “Büyükaşıklar” Belgeseli çekilen Hasan Büyükaşık’ın kendi evinde, geleneksel yöntemlerle zanaatını gerçekleştirdiği öğrenildi.

Bir cevap yazın