Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, KRT TV ekranlarında yayınlanan ‘Akşam Haberleri’ programının canlı yayın konuğu oldu. Suriye’nin İdlib şehrinden Türkiye’ye gelmesi planlanan Suriyeli vatandaşların Hatay’da oluşturacak olumsuz etkilerine dikkat çeken Başkan Savaş, göç konusunun sadece savaşa indirgenmemesi gerektiğine vurgu yaptı.
‘Hatay psikolojik ve ekonomik anlamda son noktada’
Hatay’daki Suriyelilerin, Hatay nüfusunun neredeyse üçte birine denk geldiğini ifade eden Başkan Savaş, “Suriyeliler 8 yıla aşkın süredir misafirimizler. Bu misafirliğin dışında şu anda İdlib’te 4 Milyon civarında insan var. Oradaki savaş o insanları sınır bölgesine doğru yaklaştırdıkça, 4 Milyon insanın bizim şehrimize ve Kilis’e gelme ihtimali artıyor. Bugüne kadar Hatay’da üç kişiye düşen hakkı dört kişiye paylaştırdık. Hatay halkı engin hoşgörüye sahip, empati, sempati ve sevgi zinciri oluşturabilen bir insan topluluğu ile oluşmuş bir şehir. Ama orada ses yok demek sorun yok anlamı taşımaz. Hatay artık psikolojik ve ekonomik anlamda son noktaya gelmiş durumda. Biz kimseyi savaşta mağdur etmek ve zor duruma düşürmek istemeyiz. Suriye’den gelme ihtimali olan vatandaşlar için sınırda güvenli bir bölge oluşturulabilir, bu insanları orada barındırarak, gıda ve eğitim ihtiyaçları karşılanabilir. Oradaki egemen güçlerin el birliği ile masaya oturması ve savaşı bitirmesini; farklı bölgelere yaşayan Suriyeli insanların kendi memleketlerinde huzur içinde yaşayabilmesini istiyoruz. Oradan gelen insanlar mağdur olmasın ama bizim insanımız da insani yaşama çerçevesinde huzur içerisinde yaşasın istiyoruz” dedi.
“Göçlerin üç ana kaynağı var”
Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin demokratik yapıya etkilerine de değinen Başkan Savaş, “Şu anda sayısal olarak en fazla Suriyeli İstanbul’da sonra Şanlıurfa’da sonra da Hatay’da. Ama nüfusa göre oranladığımız zaman birinci Kilis ikinci Hatay. tabi burada insanlar olaya sanki savaştan kaçan insanlara destek amacıyla bakabilir ama bu işi analiz ettiğinizde bu sekiz yılla kalmayacak. Bundan sonraki süreç içerisinde sadece Suriye’den değil birçok ülkeden daha gelişmiş ülkelere doğru insanların göçünü göreceğiz. Olayı günlük değerlendirmemek lazım. Bir bilim adamı olarak analiz yapacak olursak bu göçlerin üç ana kaynağı var, birincisi iklim değişikliği çoraklaşan topraklar, su kıtlığı, sulama zorluğu ve verim düşüklüğü ile insanların kentlere göçmesi. İkincisi ekonomik problemler, açlık sınırının altında yaşamak zorunda olan insanlar grubu. Üçüncüsü bu ikisinin tetiklemesi ile siyasi iktidarsızlık oluyor. Göç konusunu sadece savaşa indirgememeliyiz. Türkiye bir geçiş noktası ve göç merkezi haline gelebilir. Önlem alınmazsa en az 25 milyon en fazla 1 milyar göç dalgasının oluşabileceği konuşuluyor” açıklamalarında bulundu.
‘EXPO ile kırsal kesimi kalkınacak”
Geçtiğimiz günlerde Hatay Valiliği önünde gerçekleştirilen intihar vakası sonrasında hayatını kaybeden vatandaş için Allah’tan rahmet dileyen Başkan Savaş, ” Hayatını kaybeden kardeşimizin ekonomik durumu kötüymüş. Hatay’da 200 bin civarında ekonomik durumu iyi olmayan dışarıdan destekle yaşama tutunmaya çalışan insanlar var. Biz bu insanlara imkanlarımız dahilinde yardım etmeye çalışıyoruz. O insanları sadece belediyenin yardımlarıyla ayakta tutmak zor. Kırsal kesimlerde verimliliği arttırıp küresel ısınmayı azaltarak oradaki insanları ayakta tutabilir durumda olmamız lazım. Bu özellikle hem genel hükümetlerin hem de yerel yönetimlerin desteği ile olacak işlerdir. 2021 yılının Nisan ayında Hatay’da gerçekleştireceğimiz Botanik EXPO’su ile kırsal kesimi kalkındırmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.