Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Cumhuriyet Halk Partili 11 büyükşehir belediye başkanının Adana’daki “Bereketli Topraklar Üzerinde Akıllı Kentlere Doğru” adlı buluşmasında Temiz Akdeniz projesinin protokolünü imzaladı.
Proje kapsamında kıyı ve denizlerimizde ilerde ortaya çıkabilecek problemleri çözmek amacıyla ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Adana, Hatay, Antalya ve Mersin büyükşehir belediyeleri arasında imzalanan protokolün yanısıra Başkan Savaş, Türkiye’yi tehdit eden yeni göç dalgaları ve sığınmacı girişlerinin gündemde olması sebebiyle alınması gereken tedbirler yerel yönetimlerin güçlendirilmesi hususunda çalışmalar yapmak üzere, nisan ayına kadar rapor oluşturulması konusunda, bu konudaki deneyimleri nedeniyle görevlendirildi.
Toplantıda önemli kararlar alındı
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ev sahipliğinde sona eren toplantı sonrası, sonuç bildirgesi açıklandı.
Büyükşehir belediye başkanlarının önemli kararlar aldıklarını ifade eden Başkan Karalar, Nisan toplantısına ev sahipliği yapacak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından gerçekleştirilecek birlikteliğe kadar, yaşanacak olası tüm afet çalışmaları hakkında 11 büyükşehir belediyesi adına başta deprem olmak üzere raporlar sunularak iş birliği yapılması konusunda karar birliğine varıldığını söyledi.
Karalar, büyükşehir belediye başkanlarının, fayların üzerinde inşaat yapılmaması, kaçak inşaatlarla mücadele gibi depremden önce alınabilecek tüm tedbirlerle ilgili karara varacağını bildirdi.
Göçle ilgili rapor oluşturulacak
Göç ve sığınmacı konusunda ülkedeki mevcut durumun, bütün yerel yönetimleri gündelik hayatta ciddi sıkıntılara soktuğunu savunan Karalar, bu konunun da ayrıntılarıyla araştırılması için görüş birliğine vardıklarını belirterek, “Şu anda bile Türkiye’yi tehdit eden yeni göç dalgaları ve yeni sığınmacı girişlerinin gündemde olması sebebiyle alınması gereken tedbirler, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi hususunda çalışmalar yapmak üzere, nisan ayına kadar rapor oluşturulması konusunda, bu konudaki deneyimleri nedeniyle Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız görevlendirilmiştir. Onun liderliğinde hazırlanacak çalışma, nisanda kamuoyuyla paylaşılacak. Göç konusunda Ankara’nın da bu koşulları göz önüne alarak, kalıcı bir göç politikası oluşturarak, tüm yerel yönetimleri de sürecin içine alarak çözüm oluşturması gerekmektedir” dedi.
“Birlikte hareket etme kararı aldık”
Halka hizmet etmek istediklerini belirten Karalar, “Metro hatları, ulaşım gibi konularda gerekli izin konusunda ve ilgili süreçlerde taleplerimiz karşılıksız kalıyor. 40 milyon insanın yaşadığı kentlerimizdeki bu tür süreçlerin yatırım planına alınması, Hazine garantisi verilmesi gibi konularda ve işlemlerde her belediyeye eşit davranılması, siyasi ayrımcılık yapılmaması konusunda ve karar verme aşamalarında hükümet yetkililerine ve ilgili bürokratlara hassas olmaları uyarısını yapıyoruz” dedi.
Karalar, büyükşehir belediye başkanları olarak başta raylı sistemler ve ulaşım olmak üzere birçok konuda kredi bulma, iş birliği yapma ve teknik konularda ortak çalışmalar gerçekleştirme hususlarında da birlikte hareket etme kararı aldıklarını bildirdi.
‘Verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz’
Karalar, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda yapılması düşünülen değişiklikle ilgili “sağda solda ve sosyal medya üzerinde dağıtılan bir taslak gördüklerini” belirterek, şunları kaydetti:
“11 Eylül 2019’da 30 büyükşehir belediyesiyle Sayın Cumhurbaşkanı nezdinde katıldığımız toplantıda aramızdan seçilen 3 belediye başkanının içinde olduğu bir komisyonla bu taslağın hazırlanacağı düşünülürken, 5 ay sonra, halkın oylarıyla seçilmiş ve ülkemizin yüzde 50’ye yakın nüfusunun yaşadığı şehirlerin 11 büyükşehir belediye başkanı olarak, Cumhurbaşkanının kurulan komisyonla çalışma yapma sözünün tutulmasını temenni ediyoruz. Alınacak tüm kararların, atanmışların dayatmasıyla değil, 80 milyon vatandaşımızın temsiliyle, yerel yönetimler anlayışına uygun olarak gerçekleşmesini demokrasinin gereği olarak görüyoruz” dedi.