Tarihi manastır için bakanlık devrede

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Soğukoluk’ta 1900’lü yılların başında yapılan Latin Katolik Kilisesi’ne bağlı ve Meryem Ana’nın göğe yükselişine adanmış kutsal bir inanç merkezi özelliği taşıyan Kızlar Manastırı’nı yıkımdan kurtarmak için düğmeye bastı.

İskenderun Belediye Meclisi’nin 1 Ağustos 2019 tarihinde yaptığı toplantıda, Belen ilçesinin Güzelyayla Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti İskenderun Belediyesi’ne ait olan Kızlar Manastırı’nın, belediyenin borcu karşılığında Hazine’ye devredilmesine yönelik yetki almasının ardından CHP’li üyeleri, manastırın, Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescili için Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne müracaat etti.

CHP’nin girişimi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, tapusunda 53 bin TL’lik ihtiyati haciz şerhi bulunan manastırın anıt olarak tescil edilmesi için gerekli yasal süreci başlattı. Bu doğrultuda Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Belen Belediye Başkanlığı, İskenderun Belediye Başkanlığı ve Belen Kaymakamlığı’na ‘hiçbir inşai ve fiziki müdahalede bulunulmaması’ talimatı verildi.

Bir cevap yazın