Berfin Özek, kadın dayanışmasının gücü oldu

İskenderun’da uğradığı asitli saldırı sonucu sağ gözünü kaybeden ve yüzünün bir bölümü yanan Berfin Özek, avukatı Mehtap Sert ve İskenderun Kadın Platformu temsilcileriyle gazetecilerle biraraya geldi. Berfin Özek’in üçüncü duruşmasında savcının mütalaasında sanığın “kasten yaralama”dan cezalandırılmasını talep etmesine ilişkin tepkilerini dile getiren Özek ve beraberindeki heyet, sanık Ozan Ç’ye en ağır cezanın verilmesini istedi.

Mütalaayla ilgili eleştirilerini dile getiren Özek, “Çektiğim acılar 1-2 yıla sığacak acılar değil. Adalete güveniyoruz. En yüksek cezayı almasını istiyoruz. Bizim beklentimiz en ağır cezayı almasıydı fakat bu karar karşısında yıkıldık diyebiliriz. Savcının da kendini benim ve ailemin yerine koymasını istiyorum, ona göre karar vermesini istiyorum. İnşallah en ağır cezayı alır. Herkesin bir sonraki mahkemede yanımızda olmasını istiyoruz ve bir kişi daha eksilmek istemiyoruz. Kadına şiddetin son bulmasını istiyorum” dedi.

İskenderun Kadın Platformu Üyeleri de yaptıkları açıklamada, herkesi 7 Ocak’taki duruşmada desteğe davet ederek, “Talep edilen mütaala ile tamamen ışığı söndürülmeye çalışmaktadır. Savcılık makamının ‘ağzı doğrudan hedef alınmamıştır’ şeklindeki değerlendirmesi hukuken kabul edebileceğimiz bir değerlendirme olmadığı gibi vicdani bir değerlendirme de değildir. Sanık tartışmaya tereddüte yer bırakmayacak şekilde Berfin’i öldürme kastıyla hareket etmiştir. Berfin’in yüzüne 1.5 litre yanıcı madde döküldü. Yanıcı maddenin miktarı, sanığın canavarca hisle hareket ettiğinin açık göstergesidir. Türkiye’ de hergün bir kadın boşanmak istediği, hayır dediği, savcılar şiddet uygulayan erkekleri değil kadınların yaşam tarzını eleştirmeyi tercih ettikleri, mahkemeler şiddeti akladığı, cezasızlık hali şiddete güç verdiği, homofobi nedeniyle şiddete uğruyor. Eril şiddet her yerde . Binli katsayılarla artan şiddet maalesef yargıda da meşru alan buluyor. Berfin Özek dosyası da Türkiye’nin şiddet haritasından çok farklı bir yerde değil. İddia makamı kadınların ölmesini bekliyor, yaşam hakkı elinden alınan Berfin Özek’in de mi ölmesi gerekiyordu. Berfin Özek kamu vicdanı için mihenk taşıdır. İskenderun kadın platformu yargının empati kurması, şiddeti ödüllendirmemesi için başka Berfin’ler olmasın diye mücadele ediyor. Bu anlamıyla karar duruşması çok önemli. 7 Ocak’ta görülecek olan duruşmada eylemin gerçek karşılığı ve kamu vicdanını rahatlatan bir ceza verilmesini talep ediyoruz. Asitli saldırgan sanık Casım Ozan Çeltik in öldürmeye yönelik eyleminin ödüllendirilmemesi için tüm hukuki yolları denemeye devam edeceğiz. Çünkü kadınlar yargıya güven duydukça mücadele gücü artacaktır. Yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Kadınız güçlüyüz, birlikte başaracağız.” Bu yolda bizimle yan yana duran Hatay Barosu ve Adana Barosuna teşekkür eder tüm baroları İskenderun Kadın Platformu ile dayanışmaya davet ederiz” dedi.

Bir cevap yazın