Ecdat yadigârı taş köprüye yeni çehre

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun bir şekilde restore edilen Samandağ’ın önemli simgesi, Osmanlı dönemi eseri tarihi Batıayaz Köprüsü, halkın hizmetine törenle açıldı.

Tarihi yapılara verdiği değeri bir kez daha görünür kılan Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları 7 ay süren köprünün açılışına Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, HBB Fen İşleri Daire Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları, Eriklikuyu Mahalle Muhtarı Hamit Aktaş ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

İş makinasının geçişi sırasında hasar gören Batıayaz Köprüsü’nün restorasyon çalışmalarını gerçekleştirmiş olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Hatay’a 22 tane köprü kazandırdık. Bunlardan 3 tanesi Asi Nehri’nin üzerinde. Bu köprümüzle birlikte 23 köprü yapımını tamamlamış olduk. Osmanlı döneminden günümüze gelen ancak talihsiz bir kaza sonrasında zarar gören, mülkiyeti Karayolları’na ait olan köprümüzün restorasyon çalışmasını uzun bir uğraş sonrasında gerçekleştirdik. Bu köprünün üzerinden ağır vasıtaların geçişini engelleyecek bir düzenleme yapılacak” dedi.

Hatay’ın geleceğe sağlam adımlarla taşınması yolunda çalışmalarına devam edeceklerinin altını çizen Başkan Savaş, bu hususta mahalle muhtarlarından gelen taleplere önemle eğildiklerini belirterek, “Muhtarlar bizlerden her zaman talepte bulunur bizlerde yapmaya çalışırız. Çünkü bizler hem kader hem de hizmet ortağıyız. Bugün de ben isteyeceğim Sayın Valimizin huzurunda. Muhtarlarımız bize kamulaştırmasız bir yer bulsunlar, talepleri üzerine büyük ve ağır vasıtaların geçişini sağlayacak bir köprünün hemen temelini atalım” dedi.

HBB Fen İşleri Daire Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları, Osmanlı dönemine ait köprünün çelik askı sistemiyle güçlendirildiğini belirtti. Çalışmaların köprünün aslına sadık kalınarak gerçekleştirildiğini vurgulayan Hamidioğulları, restorasyon çalışmasının 7 ayda tamamlandığını ifade etti.

Eriklikuyu Mahalle Muhtarı Hamit Aktaş tarihi köprünün restorasyon çalışmasının Hatay için büyük bir kazanım olduğunu ifade ederek bu çalışmanın her aşamasında emeği geçen başta Doç. Dr. Lütfü Savaş olmak üzere herkese teşekkürlerini iletti.

“10 dakikada denize, on dakikada yaylaya gidilebilen bir iliz”

Hatay’ın ayrıcalıklarından bahseden Vali Rahmi Doğan ise, “Böyle güzel ve güneşli bir günde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu coğrafya havasıyla, suyuyla, toprağıyla, meyvesiyle, sebzesiyle insanları cezbediyor. Tarihte de bu böyle olmuş. Doğu’nun cengâverleri de Batı’nın cengâverleri de bu topraklar için savaşmışlar. Bu topraklar kıymetli topraklar. Turizmden beklentisi olan ve turizmden pay almak isteyen bir iliz. Elimizdeki tüm imkânları kullanarak turizmden pay almak istiyoruz. Bizim tarihimiz var, doğamız var, kültürümüz var. Biz on dakikada denize, on dakikada yaylaya gidilebilen bir iliz. Bu imkânlar başka illerde yok. Ecdadımız yollar ve köprüler açarak yön vermeye çalışmıştı. Şimdi bu yol ve köprülere ek olarak çalışmalar yapıldığı için de ben başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu konu ben göreve ilk başladığım zamanlarda gündeme gelmişti. Karayolları ile arada bir olan çekişmeler kulağımıza geldiğinde köprünün tekrar yapılması adına talimat verdik ve Büyükşehir Belediyemiz bu köprüyü kısa bir süre içerisinde ayağa kaldırdı. Tabi bu bir eserdir. Bu eseri ayakta tutmak önemlidir. Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ oluyor. Köprümüz baya güzel olmuş. Oldukça emek sarf edilmiş, aslına uygun bir şekilde yapılmış ve güçlendirilmiş. İnşallah uzun yıllar bölgemize ve siz değerli vatandaşlarımıza hizmet verecek. Talep var. Başkanımızda ikinci köprünün sözünü verdi. Neden böyle söylüyoruz; bu bölgeden tır otobüslerinin geçmesi çok önemli. Özellikle talebin çok yoğun olduğu bu bölgede otellerin doluluk oranları ilimize olan talebin ne kadar yüksek olduğunu da bizlere gösteriyor. Özellikle Samandağ’a yoğun bir ilgi var. Buranın köy kahvaltısı nam salmış durumda. Dolayısıyla dışarıdan gelen misafirleri en güzel şekilde ağırlamak ve onlara bu kolaylıkları sağlamak adına bu tür yatırımları da yapmamız lazım. İlimizde bir bütünlük var. Tüm siyasi partiler ilin geneli için bir yatırım olduğunda yada ilin bir sorunu olduğunda bir araya gelip aynı masa etrafında çok rahat bir şekilde konuşup ortak akıl üretebiliyorlar. Bu sevindirici bir durum” dedi.

Tarihi köprüyü Samandağ’a inşa eden ecdadımıza da şükranlarını sunan Vali Doğan, “Bu köprünün ayakta tutulabilmesi adına gayret gösterilmiş. Ben bu gayreti gösteren başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Lütfü Savaş olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Köprümüz aslına uygun bir şekilde restore edilmiş ve güçlendirilmiş. İnşallah uzun yıllar halkımıza hizmet eder” ifadelerine yer verdi.

Kurdele kesme töreni ile birlikte restorasyon çalışmaları tamamlanan köprü halkın hizmetine sunuldu.

Bir cevap yazın