Rifat Hisarcıklıoğlu artık İskenderunlu!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) tarafından fahri doktora unvanı verildi. İSTE’nin 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde aynı zamanda TOBB ETÜ (Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi) Mütevelli Heyeti Başkanı ve Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Yönetim Kurulu Başkanı olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, öğrencilere “Girişimcilik ve İnovasyon” başlıklı ilk dersi verdi.

Merkez Kampüsteki Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’ndaki (Mavi Salon) törene TOBB Başkanı Hisarcıkoğlu’nun yanısıra, Hatay Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Hatay Milletvekilleri Abdulkadir Özel, Şuzan Şahin, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı,  İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, İTSO Başkanı Levent Yılmaz, iş dünyasının önemli isimleri, akademisyenler ve eğitim camiası katıldı.

Teknoversite vizyonu ile “teknoloji, inovasyon ve girişimciliği” önceleyen İSTE’de, başarının sırlarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Fahri Doktora” unvanın hem kendisi hem de ailesi için büyük bir onur yaşattığını belirterek, “Artık bende İSTE mezunuyum haberiniz olsun. Beni de kendinizden biri olarak saydığınız için teşekkür ederim” dedi.

İnovasyon ve girişimciliği en yalın ve anlaşılabilir bir dille, hayattan örnekler vererek anlatan Hisarcıklıoğlu,  “’İnovasyon yapın’ dedik anlayan yok, ‘yenilikçilik yapın’ dedik anlatamadık. İnavosyon demek; eski köye yeni adet getirmek, yapılamayanı yapmak, yeni yöntemlerle farklılık yapmak demek. Bunu yaparken, başarılı olmak için çalışmak ve risk almaktan korkmamak gerek. Bu nedenle, risk alın. Dar alanın dışına çıkın, Eğer dar alandan çıkamazsanız kazanamazsınız. Bunu da unutmayın” dedi.

Mevlana’nın Yeni Şeyler adlı şiirinden esinlenerek, “Yeni şeyler üretmek lazım. Hepimiz için geçerli dün dünde kaldı, bugün yeni şeyler yapmak lazım” diyen Hisarcıklıoğlu, “Örneğin, elmanın kilosu Isparta’da 5 lira. İnovasyon, yenilik ve eski köye yeni adet getirdiğimiz yöntemle adam çiftlikte elma üretiyor, üzerinde love yazıyor, yada hangi ülkeye gönderecekse o dilde yazı yazıyor elmanın tanesi 5 lira.. Elmayı kalıbın içinde üretiyor. Elma büyüdükçe kalıptaki şekli alıyor. Aslında günlük hayatın içerisinde herşey. Ama, aynı işte farklılık yapmak gerekiyor” diyerek, inovasyon örnekleri verdi ve “Ne iş yaparsanız yapın mutlaka markalaşın, işinizi markalaştırın” çağrısında bulundu.

Hayal eden, hedef belirleyen ve çok çalışan ve girişimci ruha sahip olan insanların başarılı olduğunun altını çizen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Başarıya ulaşmak istiyorsanız, başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız hayal kuracaksınız, kazanamazsınız. Hayallerinizin içerisinden hedef seçeceksiniz, o hedef doğrultusunda çalışacaksınız. En önemlisi de farklı olacaksınız. Aynı şeyi yaparsanız başarılı olamazsınız” diyerek, dünyanın iki büyük futbolcusu Ronaldo ve Carisma’yı  örnek göstererek, çalışmadan başarıya ulaşılamayacağının altını çizdi.

 “İşten artmaz, dişten artar, işin hilesi dürüstlüktür, Önce kontrol sonra itimat, Hafızasına güvenen daima yanılır, İşte idare olmaz” diyerek 5 altın kural da veren Hisarcıkoğlu, “Dünya vatandaşı olun, çeşitli kültürleri öğrenin, okumak ve araştırmaktan vazgeçmeyin, yaptığınız her işte mutlaka vicdanlı ve adaletli olun, güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir dünya ile normalleşebiliriz. En önemlisi de kazanmamız için kıskançlığı bırakıp bir araya gelmemiz lazım. ‘Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır’ derler. Karamsarlığa hiç yer vermeyin ve ne olur birbirinizi ötekileştirmeyin! Kimseyi etkin kökeninden, kimliğinden, siyasi görüşünden, farklılığından dolayı ötekileştirmeyin. 80 milyon birlikte hareket ettiğimizde başarılı olabiliriz. Siyaset, dil, din bunlar bizim farklılıklarımız, zenginliklerimiz. Allah ayrı yaratmış, tabikii ayrı düşünecez. Bunu kabullenin. Düşünen insan benden farklı düşünür. Ama bunları ortak akılda birleştirebilirsek başarıya ulaşabiliriz. Bu nedenle daha çok çalışmamız lazım,  daha çok yolumuz var” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet’in 96. Kuruluş Yıldönümünü de kutlayan Rifat Hisarcıklıoğlu, “Herşey bitti denildiği anda Cumhuriyet’i kuran  Mustafa Kemal Atatürk, ‘Büyük başarılar, kıymetli anaların yetiştirdikleri seçkin evlatlar sayesinde olmuştur…” demiştir. İşte, o evlatlar, ülkenin geleceği ve ufku sizlersiniz. Sizlere güveniyoruz ve inanıyoruz” diyerek, sözlerini tamamladı.

İSTE Rektörü Türkay Dereli tarafından cübbesi giydirilerek fahri doktora beraatı verilen Hisarcıklıoğlu, daha sonra katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bir cevap yazın