Bitkilerin efsunlu dünyasını Hatay’da keşfettiler


TBMM Tıbbi Aromatik Bitkiler Komisyonu üyeleri Hatay Valisi Rahmi Doğan ziyaretinin ardından Tıbbi Aromatik Bitkiler Müzesi’ni gezerek, incelemelerde bulundu.

Doğal zenginlikleri kayıt altına almanın yanısıra, onların efsunlu dünyasına kısa bir yolculuk yapmak üzere hazırlanan müzede Komisyon Başkanı İbrahim Aydın ve beraberindeki heyet, burada sergilenen 280 bitki türünü faydalarıyla tek tek inceledi.

Komisyonun çalışmaları kapsamında çeşitli illere gittiklerini ve bu kapsamda Hatay’a geldiklerini anlatan Aydın, “Ülkemizde 12 bin üzerinde bitki çeşitliliği var ve bunların 3 bin 600’ü endemik… Yine Hatay’ımızda da 2 binin üzerinde bitki çeşitliliği var, 300’ün üzerinde de endemik türü var” diyerek, kentin bitki çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirtti.

Hedef; 5 milyar dolar gelir

Dünya ekonomisinde tıbbı ve aromatik bitki hacminin 115 milyar dolar olduğunu ifade eden Aydın, “Bizim ülkemizde ise 500-600 milyon dolardan bahsediliyor. Biz diyoruz ki; bunları iyi bir şekilde değerlendirirsek 2023 yılında, buradan 5 milyar dolar gelirimizin olması gerekiyor.” diye konuştu.

Bu hedefe ulaşacaklarını aktaran Aydın, son yıllarda tıbbi ve aromatik bitki üretiminde bir farkındalık oluştuğunun da altını çizdi.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin ihracatı konusunda çıkan sorunların çözümüyle ilgili kurumlara tavsiyelerde bulunacaklarını belirten Aydın, “Bizim bunları ilaç yaparak, yağını çıkararak ihraç eder duruma getirmemiz gerekiyor veyahut ilaç sanayinde kullanmamız gerekiyor yoksa buradan dağdan topladığımızla beraber onu ihraç etmek değil… Hatta endemik türlerin korunmasını sağlayarak tarımını yapmamız ve sanayileştirerek ülke dışına ihracatını yapmamız gerekiyor” dedi.

Bir cevap yazın