Başkan Savaş’a CHP zirvesinden ‘Yıldırım’ ziyaret

Cumhuriyet Halk Partisi Eğitim ve Spor Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, üç gün sürecek Hatay ziyareti kapsamında il teşkilatının ardından, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı makamında ziyaret etti.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün asla vazgeçmeyeceğini dünyaya ilan ettiği ve tek kurşun sıkmadan Türkiye’ye kattığı Hatay’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Kaya, Başkan Savaş’tan çalışmalar hakkında bilgiler alarak, başarılar diledi.

Türkiye’nin Suriye politikasının Hatay’a yansımalarına da dikkat çeken Kaya, “2009 yılında altın çağını yaşayan Suriye-Türkiye ilişkilerinin bugün dahi mantıklı bir gerekçe bulamadığımız nedenlerle bozulmasının bedelini hepimiz ödüyoruz. Ülkemizde bulunan geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sayısı 3 milyon 667 bin 435.  İllere göre sıralamada, 439 bin Suriyeli nüfusu ile Hatay üçüncü sırada, yüzde 27’lik pay ile Suriyelilerin il nüfusuna oranında Kilis’in ardından ikinci sırada yeralıyor. Bu durum, Hatay’ı her yönüyle olumsuz etkiledi. Hatay ekonomik krizin en sıcak hissedildiği iller arasına girdi. Suriye iç savaşından kaynaklı sınır ticareti durmuş; Cilvegözü, İslahiye, Yayladağı ve Karbeyaz sınır kapıları atıl duruma düşmüş durumda. Bir yandan Suriye’den göç alıyor, diğer yandan da Suriyeli sığınmacılar nedeniyle büyükşehirlere göç veriyor. Kayıt dışı ve düşük ücretle çalışan Suriyeliler ücretleri aşağı çekerken, nitelikli işgücünün de Hatay’dan göç etmesine neden oluyor. Üniversite mezunlarının iş bulmayıp Hatay’dan göç etmesi son yılların en önemli sorunlarından biri olarak durmaktadır. Hatay halkının yaşadığı bir diğer sorun da güvenlik sorunudur. Halk İdlib’deki IŞİD terör örgütü üyelerinin Hatay’a gelmesinden büyük tedirginlik ve korku duyuyor” derken, Suriye sorununun barışarak çözülebileceğine dikkat çekti.

Başkan Savaş da gerçekleştirilen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Genel Başkan Yardımcısı Kaya’ya Hatay’a özgü ürünlerden hediye etti.

Bir cevap yazın