Hatay’ı tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğasıyla, UNESCO tescilli gastronomisiyle dünyaya tanıtacak olan Hatay Turizm ve Gastronomi Günleri, İstanbul Maltepe Etkinlik Alanı’nda kapılarını açtı.
Hatay Valiliği himayesinde, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’nin (HESOB) koordinesinde Hatay Büyükşehir Belediyesi, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), belediyeler, odalar ve borsaların ortak katılımıyla 26 – 28 Eylül tarihleri arasında ilk kez geniş kapsamlı olarak düzenlenecek etkinlikte, konukları Reyhanlı’daki Tell Tayinat höyüğünde yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan Hitit Kralı 2. Şuppiluliuma heykeli ile heykelin animasyonu karşıladı.
Hatay’ın sahip olduğu tüm değerleriyle İstanbul’a taşındığı etkinliğin açılış töreni sonrası Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Sabahat Özgürsoy Çelik, Serkan Topal, Lütfü Kaşıkçı ve belediye başkanları ile tek tek stantları ziyaret eden Hatay Valisi Rahmi Doğan, tüm İstanbulluları ve memleket özlemi çeken Hataylıları muhteşem lezzetleri tatmaya ve Hatay Kültürünü görmeye İstanbul Maltepe’deki etkinlik alanına davet etti.
Vali Doğan ayrıca, bu yılki tanıtım günlerinde farklı bir konukları olduğunu belirterek, Hitit Kralı’nın da Hatay’ın tanıtımına büyük katkı sunacağını ifade etti.
Huzurun başkenti Hatay, Avrupa Kültür Başkenti’nde
Hatay’ın dünyadaki 26 gastronomi şehrinden bir tanesi olduğunu söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Hatay’ımızın yöresel ürünlerini, turizm potansiyelini, tarihi ve kültürel değerleri ile UNESCO tescilli gastronomisini İstanbul’a taşıdığımız “Hatay Turizm ve Gastronomi Günleri”nin açılışını gerçekleştirdik. Hatay, dünyadaki 23 medeniyetin 13’üne ev sahipliği yapmış, putperestlikten sonra M.Ö 30. Yılda Musevilerin yaşadığı, M.S’da Hıristiyanların yaşadığı, 638 yılında da İslamiyetle tanışan ve o günden bugüne kadar, üç tane semavi dine ve birçok mezhebe ev sahipliği yapan önemli bir şehir. Hatay, Roma döneminde üç büyük şehirden bir tanesi olmuş. Aynı zamanda Akdeniz’de önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Ticaret merkezi olduğu için birçok dünya insanıyla da tanışma fırsatı yakalayan bir şehir olmuştur. Bu şekilde nam salan Hatay’a herkes kendi memleketine has yemek çeşitlerini getirmeye başlamış. Herkesten bir tutam baharat gelmiş, herkesten birçok yemek çeşidi gelmiş. Şuanda 600 ün üstündeki yemek çeşidine sahip dünyadaki bir numaralı şehir. Ve bu bir numaralı şehir bundan 1,5 yıl önce Unesco tarafından Gastronomi şehri olarak tescillendi. Ve biz bu şekilde dünyadaki 26 Gastronomi şehrinden bir tanesi olduk. Aynı zamanda 2021 Nisan ayında Hatay dünyadaki önemli organizasyonlardan bir tanesine ev sahipliği yapacak. Yani Botanik Expo’nun ev sahipliğini yapacak. Bundan önce Hatay yine Unesco’nun öğrenen şehirler ağına katıldı ve üç tane madalyası oldu. Ama Hatay bunların tam ötesinde çok daha önemli bir unvana sahip. Savaşın gölgesinde 8 yıldır huzurun başkenti haline geldi ve huzurun başkenti olmasıyla birlikte bu değerlerimizi ön plana çıkartmak ticaretimizi, turizmimizi ve tanınırlığımızı arttırmak için hem EXPO hem de Gastronomi konusunda güç birliği yaptı. Valimizin önderliğinde hem resmi kurumlarımız hem de özel sektörümüz elleriyle burada Avrupa Kültür Başkentinde medeniyet şehrinin, medeniyet kültürünü İstanbul’daki dostlarımızla paylaşmaya geldik. Buraya getirdiğimiz yemek çeşitleri Hatay’ımızda bulunanın bir demosu. Çok daha geniş bir soframız var Hatay’da. Tüm dostlarımızı buradan sonra Hatay’a hem yemek kültürümüzün zenginliğini görmeye hem yemek kültürümüzden tatmaya hem de ticaret ve turizmdeki atılımları ticaret bağlantıları kurmaya Hatay’ımıza bekliyoruz” dedi.
“Hatay Turizm ve Gastronomi Günleri”ni ziyaret eden Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Hatay Büşükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile birlikte standları ziyaret ederek, Hatay’ı yakından tanıma fırsatı buldu.