İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE) Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne özel olarak tasarlanan iki aracı ile damga vurdu.
TEKNOFEST’te görücüye çıkan ve geleceğin araçları olarak nitelendirilen teknoloji harikası biri Hidrojenli, diğeri Elektrikli Otomobil olarak tasarlanan iki araç, tasarımı ve neredeyse bütün bileşenleri ile yerli imkânlarla üretilmesi açısından vatandaşlardan büyük ilgi gördü.
İSTE’yi TEKNOFEST’te başarıyla temsil eden araçlar hakkında bilgiler veren Rektör Türkay Dereli, 4 yaşında bir üniversite olmalarına rağmen, 4 yılda 3 otomobil ürettiklerini belirterek, 25 kişilik iki ayrı öğrenci topluluğunun tasarladığı otomobillerden retro olarak adlandırdıkları elektromobilden de ilk siparişi aldıklarını ifade etti.
Teknoloji diplomasisi farkı
Tasarladıkları Retro elektromobilin bir liraya 200-250 km., hidromobil aracın ise aynı paraya 150 km. gidebildiğini aktaran Rektör Dereli, “Bu yıl TEKNOFEST’e iki araçla katılıyoruz. Geçtiğimiz yıl sadece elektromobil ile, bu yıl ise hem elektromobil, hem de hidromobil olmak üzere 2 araçla yarışlara katıldık. Henüz 4 yıllık bir üniversiteyiz, ama bu tasarladığımız 3. aracımız. Büyük bir heyecan var. 25 kişilik iki ayrı öğrenci topluluğumuzun ürettiği araçlar bunlar. Üniversitemizde eğitim öğretimin yanında araştırmaya önem veriyoruz ve bunun öğrenci toplulukları üzerinden olmasını istiyoruz. Her iki aracımıza da bu öğrenci toplulukları liderlik yapıyorlar, başarıları da diğer topluluklara örnek oluyor. Bu yıl teknik bir takım sıkıntıları gördük, her yıl üzerine bir şeyler ekliyoruz. Öğrencilerimizle yaptığımız moral motivasyon toplantısında da kendilerine onlardan razı olduğumu ve çalışmalarını destekleyeceğimizi ifade ettim. Teknoloji geliştirmek çok önemli, üretmek çok önemli ancak bilim ve teknoloji diplomasisi diyorum ben. Yaptıklarımızı iyi anlatabilmek ve markalaşmak daha önemli… Bizde markalaşmak istiyoruz” dedi.
Ekip ruhu önemli…
İST E’da başarının anahtarının bilim diplomasisi olduğunu söyleyen Türkay Dereli, “Ekip formasyonu çok önemli. Takım çalışmalarına daha çok otomotiv, elektrik elektronik öğrencileri ilgi duyuyorlar. Ancak bu ekiplere işletmeci, endüstri mühendisliği, pazarlama, hatta kamu yönetiminden de öğrenci olmasını söyledim. Bu bir bilim diplomasisi ve burada enerji verimliliği ön plana çıkıyor. Araçların hızları mesafe ve rampa gibi performanslarla düşebiliyor. Ülkemizde yerli ve milli otomobil geliştirme aşamalarımız son aşamaya geldi. Bütün bu çalışmalar, yerli üretimin alt yapısını hazırlıyor. Retro aracımızda yerlilik oranı yüzde 90… Hem de yeride üretim bu, seri üretim değil. Seri üretime geçtiğinde tasarlanan araçlar daha çok daha modernleşir ve kullanıcı dostu haline gelir” şeklinde konuştu.
İlk sipariş İTSO’dan
Araçlar üzerindeki sponsor isimlerinin sorulması üzerine de Rektör Dereli, “Üniversitemizin kısaltılmış adı İSTE..İSTE’yince oluyor diyoruz biz. İskenderun’da sponsorlar konusunda sıkıntı yaşamadık. Retro aracımızın tamamının maliyetini Atakaş karşıladı. Diğerinde de ana sporsuzumuz Tosyalı Holding ama bir çok sponsorumuz var. Bütün sponsorlarımıza desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim. Retro aracımızın ilk siparişini İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası verdi” dedi.