Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, nesli tükenmekte olan ve korunması gereken hayvanlar kategorisinde ‘kırmızı listede’ yer alan çizgili sırtlanların son birkaç yılda 10’dan fazlasının yollarda telef olduğuna dikkat çekti. Son olarak dün Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde, bir aracın çarpması sonucu ölen çizgili sırtlanın fotoğraflarını paylaşan Öğünç, ileriki yıllarda bu türlerin sadece belgesellerde izlenebileceğine dikkat çekti.
Çeşitli sebeplerle ölen çizgili sırtlanların veya yaban hayvanların müzede sergilenmesi taleplerini dile getiren Öğünç, “Afrika kökenli bir tür olan Çizgili sırtlan (Hyaena hyaena) tüm zorluklara rağmen Türkiye’de yaşayan tek sırtlan türüdür. Ancak ülkemizde birçok alanda yok olmuş, geri kalan bölgelerde hızla yok olmakta olan nesli tehlike altında olan leşçil nadirattan bir türdür.
Çizgili sırtlanlar avcılar tarafından vurulmakta, çoban köpekleri tarafından parçalanmakta veya araba çarpması sonucu telef olmaktadırlar. Son olarak fotoğrafları paylaşılan sırtlan Gaziantep kırsalında kayda alındı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Gaziantep Şube Müdürlüğü ile yaptığım görüşmede sırtlanın araç çarpmasına bağlı öldüğünün belirlendiği ifade edildi. Nesli tehlike altında olan çizgili sırtlanların telef olmaları sonucu yok olmaları ileriki yıllarda artık bu türün bireylerine rastlanılmayacağını ve bundan sonra sadece belgesellerde izlenebileceğini gösteriyor. Son birkaç yılda telef olan Çizgili sırtlan bireyi 10’dan fazladır. Söz konusu bu bireyler alınıp değerlendirilseydi şu an ülkemizdeki ve hatta çevre ülkelerdeki en büyük Çizgili sırtlan örneği olan müzeye sahip olabilirdik” dedi.
Hatay TAKODER Bilim Kurulu Üyesi Yaban Hayatı Uzmanı Dr. Muhsin Çoğal’ın da çeşitli sebeplerle telef olan çizgili sırtlanların toplanıp DNA analizleri için doku alınması, kürklerinin uygun yöntemlere tahnit edilip korunması ve kemiklerinin de temizlenip dizilip sergilenmesi (Yaban hayatı müze, biyoloji müzesi) gerektiği fikrini birçok kurumla görüştüğünü dile getirdiğini söyleyen Öğünç, çizgili sırtlanların yanısıra telef olan daha birçok yaban hayvanı (çakal, tilki, sansar, yabani tavşan, kirpi, yaban kedisi, sincap vs…) uygun yöntemlerle işlem görüp müzelere konulabileceğine dikkat çekti.