İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), kentin sorunlarının tartışılıp çözüme kavuşturulacağı ‘Müşterek Meslek Komite Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.
İTSO Halil Şahin Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Hatay Büyükşehir Belediyesi İmar Şehircilik Daire Başkanı İhsan Çakar, Ruhsat Şube Müdürü Erkan Dedeoğlu, Ulaşım Daire Başkanı Muhammet İkbal Polat, Fen İşleri Daire Başkanı Hasan Ziya Hamdioğulları, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Keskin, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Katlu, İskenderun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erol Akın, meslek odalarının temsilcileri, Oda Başkanları ve İTSO meclis üyeleri katıldı.
Kamuoyu gündemini meşgul eden, EXPO 2021, HADO ve Battı Çıktı Projesi Tayfur Sökmen Kavşağı İniş Rampası projesi ve imar planları, işyeri açma ruhsatları ve adres numaralandırma işlemleri ile ilgili konuların masaya yatırıldığı toplantıda HBB yetkilileri içinde otel, festival alanı, yürüyüş alanları, katlı tarım bölümleri, konser ve tiyatro alanı, ayrıca 18 ülkenin botanik bitkilerinin yer alacağı, 100 dönümü aşkın Arsuz EXPO projesinin ihalesinin 30 Eylül’de yapılacağını müjdeledi.
“Başkanımızın amacı uzun soluklu tabandan kalkınma hareketi yaratmak”
Toplantıya EXPO 2021 projesi hakkında bilgiler vererek başlayan Hatay Büyükşehir Belediyesi İmar Şehircilik Daire Başkanı İhsan Çakar, EXPO 2021’in Arsuz ve Antakya ayağı olmak üzere iki kısımdan oluştuğunu dile getirdi. Projenin Antakya kısmının tamamen üretim üzerine planlandığını ifade eden Çakar, Arsuz kısmının ise tanıtım ve pazarlama üzerine kurulduğunu ve bu projenin Antakya’dan bir adım önde olduğunu ifade etti.
İskenderun-Arsuz ve Antakya arasında kıyas yapmadıklarını da sözlerine ekleyen Hatay Büyükşehir Belediyesi İmar Şehircilik Daire Başkanı İhsan Çakar da, “EXPO 2021’in Antakya ayağında üretilen tüm ürünlerin tanıtım ve pazarlaması İskenderun’da yapılacak. Başkanımızın amacı; uzun soluklu tabandan kalkınma hareketi yaratmak. O yüzden biz İskenderun’u da Antakya’yı da gerçekten çok önemsiyoruz ve ikisi arasında kıyas yapmıyoruz” dedi.
1’in Arsuz – İskenderun ve Antakya ayağı olmak üzere iki kısımdan oluştuğunu dile getirdi. Projenin Antakya kısmının tamamen üretim üzerine planlandığını ifade eden Çakar, Arsuz kısmının ise tanıtım ve pazarlama üzerine kurulduğunu ve bu projenin Antakya’dan bir adım önde olduğunu ifade etti.
İskenderun-Arsuz ve Antakya arasında kıyas yapmadıklarını da sözlerine ekleyen Hatay Büyükşehir Belediyesi İmar Şehircilik Daire Başkanı İhsan Çakar da, “EXPO 2021’in Antakya ayağında üretilen tüm ürünlerin tanıtım ve pazarlaması İskenderun’da yapılacak. Başkanımızın amacı; uzun soluklu tabandan kalkınma hareketi yaratmak. O yüzden biz İskenderun’u da Antakya’yı da gerçekten çok önemsiyoruz ve ikisi arasında kıyas yapmıyoruz” dedi.
“HADO için en önemli konu rıhtım alanının belirlenmesiydi”
HADO projesi ile ilgili bilgiler veren Ulaşım Daire Başkanı Muhammet İkbal Polat ise, “HADO, 2018 yılının başından itibaren tüm Hatay’ın dört gözle beklediği bir proje. Projede bir takım sıkıntılar yaşanmış olsa da şuan geldiğimiz noktada en son olarak Hatay Valiliğimiz Madenli Balıkçı Barınağı üzerinde planladığı yat limanının olduğu yerde HADO için bir rıhtım alanının HBB’ye tahsis işlemi için gerekli mutabakat sağlandı. Bu yerin tahsisi ile birlikte bizler resmi işlemlere başlamış olacağız. HADO için en önemli konu rıhtım alanının belirlenmesiydi. Bu problem aşılmış durumda. Arsuz Madenli bölgesinde Mersin, Kıbrıs ve Lübnan’a hizmet vermeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Mevcut iskele alanı üzerindeki terminal ile ilgili açıklamalarda bulunan Fen İşleri Daire Başkanı Hasan Ziya Hamdioğulları ise, “Madenli’de öncelikle iki çalışma yapılacak. Burası daha önce valiliğimiz tarafından balıkçı barınağı olarak tasarlanmıştı. Biz bu alanda valiliğimiz öncülüğünde çalışmalarımızı başlattık. Rıhtım, iskele, gümrük müdürlüğü ve yolcuların kolayca geçebilecekleri iki farklı gişe oluşturacağız. Tahminimizce 6 yâda 7 ayda bitebilecek bir proje. Önümüzdeki sezona yetiştireceğiz” şeklinde konuştu.
“Mete Aslan Bulvarından aşağıya iniş sağlayabilecek bir ek aks tasarım çalışması başlatacağız”
Son olarak, trafiğin rahatlaması adına yapılan Battı Çıktı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Ulaşım Daire Başkanı Muhammet İkbal Polat, “2017 yılı içerisinde Pac Meydanı, Ulucami ve Tayfur Sökmen Bulvarı’nı içine alan kapsamlı bir kavşak projesi hayata geçirildi. Tabi bu proje yapılmaya başlandığında sahada gerçekleşen bir takım teknik sorunlardan ötürü projede bazı revizyonlar yapıldı. Bununla birlikte trafik sirkülasyonu ile alakalı bazı değişiklikler yapma zorunluluğu ortaya çıktı. Bununla alakalı birçok şikâyet bizlere geliyor. Bizler de altgeçit battı çıktı kapsamında sahil aksı ve battı çıktı arasındaki sirkülasyonu bir çember haline getirebilmek adına şuanda Mete Aslan Bulvarından aşağıya iniş sağlayabilecek bir ek aks tasarımı yaptık. Fen işlerimiz projeyi tamamlamak üzere hızlı bir şekilde bunun ihalesine çıkılacak. Bu çalışmalar yapıldığı sırada alt geçidi kullanmayan sürücüler alt geçidi kullanmaya başlayacak. İnşallah, Pac meydanı için ilave rampa projesi bir ay sonra ihaleye çıkacak ve yaklaşık 6 milyon liraya mal olacak projeyi maksimum 2,5 ayda bitireceğiz” şeklinde konuştu.