Suriye Sınırında güvenli bölge oluşturulmalı!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, geçen hafta Suriye sınırında yaşanan olayları değerlendirirken, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın posterin sınır kapısına dayanan bazı Suriyeliler tarafından yakılmasını da sert bir dille eleştirdi.

Suriyelilerin Bab el-Hava sınır kapısına dayanması ve İdlib’te yükselen tansiyonunun kente etkilerine değinen Başkan Savaş, “Ben muhalefet partisinin belediye başkanı olabilirim ancak söz konusu milli ve manevi değerlerimizse bu durumun karşısında dururum.  Biz ülkemizi seviyoruz. Ensar-muhacir felsefesiyle olaya yaklaştık. 8 yıla yakındır Suriye meşelisine ev sahipliği yapıyoruz ve 500 bin civarında da Suriyeli misafire bakıyoruz. Bizim yaklaşım tarzımızın karşılık bulmadığını görüyoruz.  Yakılan poster T.C. Cumhurbaşkanı ise, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın posterine ve bayrağımıza zarar verecek her hareketin karşısında olurum. Bu işin perde arkasında Hatay’ı karıştırmak, Türkiye’yi karıştırmak, Hatay’ı ve Türkiye’yi kasoa sürükleme planları var. Hatay yüzyıllardır barış içerisinde yaşamış, dışarıdan gelen saldırılara karşı kendini korumuş, kendi içinde herhangi bir kaotik tablo yaşamıştır. Bundan sonrada yaşamayacaktır. Biz, misafir ettiğimiz, kardeş bildiğimiz insanların da misafir oldukları evde nasıl davranmaları gerektiğini bilmelerini istiyoruz” dedi.

Suriyeliler yine misafirimiz olsunlar ama…

Suriye sınırında güvenli bölge oluşturulması talibini bir kez daha tekrar eden Başkan Savaş, “Biz yine bu bölgede Suriyeli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayalım. Bizim misafirimiz olsunlar ama ekonomimiz,  huzurumuz bozulmadan, gelecekle ilgili kaygı oluşmadan misafirimiz olsunlar. 4 milyon Suriyeli bizi birçok konuda zor duruma sokuyor. Daha fazla sosyal tesis, daha fazla arıtma, daha fazla yol, daha fazla okul, daha fazla hastane, daha fazla yatak kapasitesi gibi… Hep daha fazla, daha fazla ihtiyaç var. Şu anda bütünlüğe ihtiyacı olan iki ülke var biri Suriye, biri biz. Bu nedenle Suriye ile diyalog lazım” dedi.

Bir cevap yazın