Türkiye’nin konuştuğu çalıştay Hatay’ı da ilgilendiriyor!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliğini yaptığı CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanları Çalıştay’ına katıldı.

Ortak tarım ve mülteci politikaları geliştirmek başta olmak üzere çeşitli konuların masaya yatırılıp, birlikte çözüm arayacakları çalıştay öncesi Ekrem İmamoğlu’nun davetlisi olarak İstanbul’a gelen CHP’li 10 Büyükşehir Belediye Başkanı Ortaköy’de bir araya geldi. Başkanlar, eşleri ile birlikte İstanbul’un simgeleri Boğaz, Ortaköy Camii ve köprü önünde poz verdi.

Tarihi pozda Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve eşi Nuray Karalar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve eşi Nursen Yavaş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve eşi Gülsün Gürün, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve eşi Gülseren Albayrak yer aldı. 

İşte, çalıştay hakkındaki önemli satır başları

Sultanahmet Tunuslu Hayrettin Paşa Yalısı’nda bugün başlayan çalıştay öncesi basın mensuplarına kısa bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, çalıştayın detaylarını şöyle özetledi: “CHP’ye ait 11 büyükşehir belediyesinin toplam nüfusu 40 milyona yakındır, Türkiye ekonomisinin neredeyse gayri-safi milli hasılatın yüzde 70’e yakını bu şehirlerde yaşatılıyor, büyütülüyor ve var ediliyor. Dolayısıyla bizler sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Ülkemizin özellikle bu günlerde yaşadığı bir takım sorunlara özellikle ekonomi başta olmak üzere toplumun içinde istihdam gibi yaşanan birçok konuya yerel yönetimler olarak nasıl katkıda bulunabiliriz, ortak akılla, işbirliğiyle bu sürece neler yapabiliriz ve bu sürece neler katabiliriz, kendi işleyişimizle birlikte deneyimlerimizin ve tecrübelerimizi bu toplantılarla paylaşacağız.  Ülkenin sorunlarına dönük fikirlerimiz de olacak.

Türkiye’mizin yeni nesil bir belediyeciliği ihtiyaç duyduğunu, toplumun beklentilerine dönük 21. Yüzyıla yakışan bir yerel yönetim anlayışıyla buluşması gerektiği anlayışının farkındayız. Özellikle topluma dokunan ve toplumun varlığını eşit bireyler şekliyle bir şehirde yaşam sağlayan belediyecilik öncelikli kavramımız. Sosyal demokrat belediyecilik de en ana unsurlarımızdan birisi. Demokrasiyi, Cumhuriyetimizin çağdaş kavramlarla var ettiği demokrat kuralların şehirlerde varlığını önemsiyoruz. Elbetteki toplumun barış, huzur ve mutluluk içerisinde yaşamasını sağlamak bizim temel ilkemizdir. Şehirlerimizin maneviyatı, tarihi, doğası, tümüyle bunlara saygı duyan ve bunlara göre politikalar üreten belediyeler olacağız.

Ülkemizin ekonomik durumu, bu durumun belediyemize olan tesirleri ve çözüm arayışları olacak. Özellikle belediyemize dönük bir kısım merkezi yönetimle diyalog arasında oluşabilecek engeller ya da sıkıntılarla ilgili bir takım hukuki tespitlerimiz ve hukuki yöntemlerle yapmamız gerekenler ile belediyecilikle çatışan veya çakışan yerel yönetim uygulamaları, başta imar olmak üzere farklı kurumların girişimleriyle şehirlerde istemediğimiz bir takım uygulamaların yapılmaması gerektiği hususunda da de neler yapabiliriz bunu konuşacağız.

Mülteci sorunu bütün şehirlerimizi ilgilendiriyor. Masada bulunan büyükşehirlerimizden İstanbul, Hatay, Adana, Mersin gibi şehirlerimizde ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Her şeyden önemli bir sorun haline gelmiştir.. Bu konuda da çözümleri görüşeceğiz. Şuanda Türkiye’mizin görünmeyen en önemli sorunu olan tarım politikaları üzerine bir takım değerlendirmelerimiz olacak ve fikirler oluşturacağız. Bu masada üretici ve yoğun olarak tüketici şehirler var. Şehirler arasında sağlıklı gıda erişiminin ve tüketiciye gıdanının en ucuz haliyle ulaşımını sağlayacak kanalları nasıl oluşturabiliriz diye fikirler geliştireceğiz. Ulusal tarım politikasına da katkı sunacağımızı düşünüyorum. Dayanışmayla, milletimize çok değerli hizmetler üreteceğimizin farkında olan bireyler olarak, bu paylaşımın şahsi görev alanı ve sorumlu olduğumuz şehirler ile 82 milyon insanımıza katkı sunacağımızı düşünüyorum. Bu toplantılarımız düzenli olarak devam edecek. Bir sonraki buluşmamızın hangi ilde yapılacağına dair bilgiyi de gün içerisinde paylaşmış olacağız.”

https://www.pscp.tv/Ekrem_Imamoglu/1mnxezLYByoKX

Bir cevap yazın