Satışa hazır 7 TIR ürün ele geçirildi!

İstanbul merkezli, aralarında Hatay’ın da olduğu 5 ilde düzenlenen sahte ilaç operasyonunda, içeriğinde yasaklı ve ölümcül madde olduğu tespit edilen zayıflama çayı, cinsel güç artırıcı mamüllerin de olduğu 7 TIR ürün geçirildi. Piyasa değerinin 5 milyon liranın üzerinde olduğu ifade edilen cinsel güç artırıcı olarak piyasaya sürülen krem, çikolata ve içecekler, içerisinde yan etkisi bulunan ‘performans arttırıcı maddeler’, ‘Teff tohumlu zayıflama çayları’ ve içerisinde de yine çeşitli yan etkileri bulunan ‘Sibutramin’, ‘Sildenafil’, ‘Metformin’, ‘Fluoksetin’ ve ‘Parasetamol’ maddeler bulunan ürünlerin ele geçirildiği operasyonda bir şirket CEO’su ile iki üst düzey yöneticisi ile birlikte 14 kişi gözaltına alındı.

Şüpheliler hakkında, 5607 sayılı ‘Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’, Türk Ceza Kanunu 187. Maddesi ‘Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç üretilmesi veya satılması’ ve 1262 sayılı ‘İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarları Kanunu’ suçlarından işlem başlatıldı.

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri, gümrüklerde bir şirket ile bu şirketle bağlantılı pek çok firma tarafından Çin’den ilaç yapımında kullanılan ‘Sibutramin’, ‘Sildenafil’, ‘Metformin’, ‘Fluoksetin’ ve ‘Parasetamol hammaddesinin yüksek miktarda ithalatının yapıldığını tespit etti. Ekipler, firmaların gümrük beyannamelerini tek tek incelemeye aldı. Görevliler firmaların üretim yerlerinin belirlenmesi ve firmaların yurtdışından gelen ürünlerle yaptığı çeşitli ürünleri piyasaya sürdüğünü tespit ederek,  durumu İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine bildirdi.

İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri yaptığı ortak çalışmalarda şirket ve alt firmalar ile  grup için fason iş yapan imalathaneleri 6 boyunca fiziki ve teknik takiple izledi. Polis ekipleri de müşteri gibi  ‘Teff tohumlu zayıflama çayı’ ve ‘Performans arttırıcı’ bu ürünleri firmaların satış için açtığını belirlediği çeşitli internet siteleri, sosyal medya platformlarında bulunan hesaplar ile onlarca eczaneden para vererek satın aldı. Polis ekipleri aldıkları ürünleri Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvarlarına incelemeye yolladı. Gelen inceleme sonuçlarında firmaların ürettiği cinsel güç artırıcı olarak piyasaya sürdüğü krem, çikolata ve içeceklerin içerisinde ‘performans arttırıcı maddeler’, ‘Teff tohumlu zayıflama çayları’ içerisinde de çeşitli yan etkileri bulunan ‘Sibutramin’, ‘Sildenafil’, ‘Metformin’, ‘Fluoksetin’ ve ‘Parasetamol’ maddeleri ile hayvan yemine rastlandı.

İlaç fabrikası, fason imalathane ve depolara 5 ilde baskın

Polis ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri elde edilen takip sonuçları ve laboratuvarlardan gelen analiz sonuçlarının ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla operasyon kararı aldı. Ekipler, 24 Temmuz’da İstanbul, Ankara, Hatay, Muğla ve Antalya’da bulunan ev, ilaç fabrikası, grup adına üretim yapan fason imalathaneleriyle depoların bulunduğu 20 adres ile şüphelilerin araçlarına da eş zamanlı baskın düzenledi.

Baskında ekipler şirketin CEO’su U.K.S., Genel Müdür E.T. ve üst düzey yöneticilerden O. K. ile çeşitli alt şirketlerin yöneticileri olan M.Ö., Y.Ö.G., S.B., E.A., F.A., A.B., C.G., M.B., Ş.G., S.Ö. ve V.Ç.’nin de aralarında bulunduğu 14 şüpheliyi yakalayarak gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından şüpheliler Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’ne sevk edildi. Şüphelilerin tamamı hakkında, 5607 sayılı ‘Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’, Türk Ceza Kanunu 187. Maddesi ‘Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç üretilmesi veya satılması’ ve 1262 sayılı ‘İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarları Kanunu’ suçlarından işlem başlatılarak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ürünlere el konuldu

Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri yaptığı baskınlarda, toplam 686 kilo 455 gram teff tohumlu zayıflama çayı, 1 milyon 776 bin 245 poşet zayıflama çayı, 2 milyon 130 bin 695 zayıflama kapsülü, 1 ton 300 kilogram Sibutramin hammaddesi, 138 bin 866 kapsül çeşitli hayvanlara ait yem, bin 789 cinsel güç arttırıcı sprey, 228 bin 812 çeşitli markalarda cinsel güç arttırıcı bal, 3 milyon 624 bin 367 cinsel güç arttırıcı macun, 66 bin 261 sıkılaştırıcı krem, 3 bin 545 zayıflama jeli, 55 bin 400 cinsel güç arttırıcı jel, 380 paket cinsel güç arttırıcı kahve, 141 bin 440 paket cinsel güç arttırıcı çikolata, 7 kilo 670 gram çikolata ve çay yapımında kullanılan hammadde, toz halinde 200 paket bağırsak çalıştırıcı, 31 sıvı dolum, kapsül, basım, filtre ve ambalaj makineleri, 13 varil ve ruhsatsız 1 tabanca ele geçirildi.

Bir cevap yazın