Bir kez daha gözün aydın İskenderun!

İskenderun’un Düşman İşgalinden Kurtuluşu ve Türk Ordusu’nun 5 Temmuz 1938’de İskenderun üzerinden Hatay’a girişinin 81. Yıldönümü etkinlikleri Atatürk Anıt Alanı’na çelenk sunumu ile başladı.

İskenderun’un Kurtuluş Bayramı törenlerine İskenderun Kaymakamı İskender Yönden’i vekaleten Payas Kaymakamı Dr. Polat Kara, İskenderun 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Alb. Alpaslan Kılınç, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe, Hatay İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, İSTE Rektörü Turgay Dereli, Hatay Barosu Başkan Yardımcısı Sevinç Çakıcı, siyasi ve askeri erkan, esnaf oda başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Hatay Davası’nı zafere taşıyan gün

İskenderun Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve İskenderun Belediyesi çelenklerinin Ata’nın huzuruna sunulması Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına bir dakikalık Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşmayı İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı yaptı.

Belediye başkanı olarak ilk kez katıldığı törende, 5 Temmuz tarihinin İskenderun ve Hatay için önemine dikkat çeken İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, “5 Temmuz 1938 tarihi İskenderun’un emperyalist işgalden kurtuluşunun ve Hatay halkının Kuva-yi Milliye ruhuyla başlattığı haklı ve onurlu Hatay Davasını zaferle sonuçlandırdığı tarihsel sürecin önemli bir aşamasıdır. Kurtuluş Bayramımızın 81. yıldönümünü, 5 Temmuz 1938 gününde olduğu gibi bugünde gururla, sevinçle ve coşkuyla kutluyoruz. Bu anlamlı tarihi gün, Hatay Davasını, Hatay halkının milli iradesinin doğrultusunda sonuçlandığı tarihsel sürecin en önemli aşamasıdır. Albay Şükrü Kanadlı komutasındaki ordumuz Fransız işgali altındaki İskenderun’a 5 Temmuz 1938’de girmiş, bir kurtuluş sevinci ve coşkusu oluşturarak Hatay Davasını beklenen ve özlenen çözümüne büyük ölçüde yaklaştırmıştır. Atalarımızın, değerli büyüklerimizin mücadelesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün desteği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin diplomasi hamlesi, Hatay Davasını büyük önderin istediği bir istikamette sonuçlandırmıştır. Kurutuluş Bayramımızın 81. yıldönümünde, Yurtta Barış Dünyada Barış şiarıyla bütün dünyaya seslenen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, Albay Şükrü Kanadlı’yı, kahraman ordumuzu ve Hatay davasında canlarını feda eden şehitlerimizi şükranla, sevgiyle ve saygıyla anıyoruz” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın Şeref Defterini imzalaması ile tören sona erdi.

Törenler kapsamında, 10.00 – 12.00 ve 14.00-17.00 saatleri arası modern savaş gemisi Deniz Üs Komutanlığı Askeri Limanı’nda halkın ziyaretine açılırken, aynı saatlerde Deniz Müzesi de ücretsiz olarak gezilebilecek.

Bir cevap yazın