Ticaret Bakanı Yardımcısı Suriye’de

Ticaret Bakanı Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Suriye topraklarında yer alan Azez’de incelemelerde bulundu. Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Yakup Sefer, Gümrük Bölge Müdürü Halil Şaşmaz ve Kilis Vali Yardımcısı Osman Uğurlu’nun eşlik ettiği incelemede Turagay, Suriyeli tüccarlarla Azez Ticaret Odası’nda biraraya geldikten sonra, Azez yerel meclisini ve bölge esnafını ziyaret etti.

İki ülke halkının kardeşçe bir ortamda barış içerisinde ticareti geliştirdiklerine şahit olduğunu anlatan Turagay, “Kilis, Hatay ve Gaziantep bölgeleri için Suriye ile ikili ticaret ilişkilerinin çok daha fazla geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ticari ilişkilerin gelişmesi demek, refahın artması, barış ortamının oluşması demektir. Suriye ile ihracatımız şu an 1,3 milyon dolar civarında. Bu, 2010’lu yıllarda 1 milyar 800 milyon dolar civarındaydı. Dolayısıyla bunu eski seviyelere çıkarmayı arzuluyoruz” dedi.

Azez ilçe merkezinde pazar yerini dolaştıklarını ve dükkanlarda Türk mallarının yer aldığını gördüklerini ifade eden Turagay, “Türk mallarının kalitesi, imajı bu bölgeye yerleşmiş durumda. Suriyeli tüccarlarla görüşmeler yaptık. Onların bizden bazı istekleri oldu transit geçişler ihracat ithalatla ilgili. Ticaret Bakanımızın talimatıyla bu konularda önemli adımlar attık. Ticareti mümkün olduğu kadar serbestleştirme gayesi içerisindeyiz. Ziyaretimizin bölge ticareti için çok faydalı olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, daha sonra GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Halil Şaşmaz ve bakanlık yetkilileriyle birlikte Gaziantep’in Karkamış, Kilis’in Elbeyli Çobanbey ile Öncüpınar sınır kapılarında incelemelerde bulundu. 

Bir cevap yazın