Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nde düzenlediği basın toplantısında Hatay’da gastronominin gelişimi ve geleceği için yapılan çalışmaları anlatırken, “Medeniyet Bahçesi” temasıyla düzenlenecek olan EXPO 2021’in hazırlıklarına da değindi. Gastronomi ve EXPO’nun birbiriyle bağlantılı iki değer olduğun altını çizen Başkan Savaş, EXPO hazırlık çalışmaları kapsamında Antakya ve İskenderun’da oluşturacakları iki ayrı gastronomi sokağı ile Hataylıları ve Hatay’a gelecek olan katılımcıları hem dünya mutfağını, hem de Hatay mutfağı ile buluşturacaklarını söyledi.
Belediye olarak EXPO süreci içerisinde sivil toplum örgütleriyle birlikte ortak projelere imza atmak istediklerine de vurgu yapan başkan Savaş, gastronomi sokağının dışında Antakya ve İskenderun’da fidancılık, çiçekçilik ve tıbbi aromatik bitkiler bahçelerini oluşturacaklarını ifade etti.
Botanik EXPO’nun kent için önemine değinen Savaş, “EXPO altın yumurtlayan tavuk olacak. İlçelerde en az 2-3 kooperatif, merkezde birlik kuracağız. Birlik aracılığıyla Avrupa’daki gibi biz çiçekçilik, fidancılık ve tıbbi aromatik bitkiler konusunda öncülük yapacağız. Bunu üniversite ve sivil toplum örgütleri ile yapıyoruz. Tarlası bulunan ve ufku açık olan bütün çiftçilerimizi eğiteceğiz. Dünyada 50 milyar avroluk sadece çiçek cirosu var. Pasta 50 milyar avroluk. Bu pastanın yüzde 70’ini dört ülke yiyor. Hollanda’nın 10 milyar avro, Fransa’nın 8 milyar avro, İspanya’nın 8 milyar avro ve İtalya’nın 6,5 milyar avro yıllık kazancı var. Türkiye’nin bütün kazancı 100 milyon avro ve şu anda bize gelen Hollandalılar, Amerikalıların çalışması var. Bizim toprak analizlerimiz var. Hatay’ın 10 milyar avroluk çiçekçilik ve fidancılıkta potansiyeli var. Biz bundan 1 milyar avro elde edersek bütün kırsal kesim fazlasıyla nefes alır. Bunun için çalışmamız gerekiyor ve çalışıyoruz” dedi.
Hatay’ın mutfağını da ön plana çıkaracaklarını ifade eden Savaş, “Gastronomi sokağında Hatay yemekleri olacak. İskenderun’daki sokakta, dünyada UNESCO’nun tescil ettiği 26 gastronomi şehrine birer bahçe ve mutfak vereceğiz. Onlar kendi yemeğini yapacaklar. Hatay’a gelen insanlar İskenderun’da dünya mutfağını görecek, Antakya’da da Hatay’ın mutfağını görecekler” ifadesini kullandı.