İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü, İyot Farkındalık Haftası kapsamında restaurant ve işyerlerine iyot yetersizliğinin oluşturduğu sağlık sorunları ile ilgili afişler asarak, vatandaşları bilgilendirdi.
İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi hakkında farkındalık oluşturmak için düzenlenen etkinlikler kapsamında ayrıca İskenderun Sağlıklı Yaşam Parkın’da stant sağlık ekipleri, sağlıklı ve mutlu nesiller için iyotlu tuz kullanılması uyarısı yaptı.
İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü Uzman Doktoru Ömer Alışkın, iyot eksikliğinin önlenebilir zekâ geriliğinin en önde gelen nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “İyot eksikliği, kişiye anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür. İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her yaşta guatr, iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır. Bu nedenle ülkemizde uygulamakta olduğumuz sağlıkta dönüşüm programında ana ve çocuk sağlığı öncelikli konularımız arasında yer almakta olup, anne ve çocuk sağlığının korunması ve kalitesinin arttırılması amacıyla pek çok program yürütülmektedir. Yürütülmekte olan çalışmalardan biri ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerin in önlenmesidir. Bu amaçla tüm dünyada iyot yetersizliğinin önlenmesi için ülkemizin de içinde bulunduğu birçok devlet özel programlar başlatmıştır. Sağlık Bakanlığımız 1994 yılında UNICEF ile işbirliğinde ‘’İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı’’ başlatmıştır. Güvenli, ucuz ve etkili bir yol olan iyotlu tuz kullanımı çok uzun bir süredir dünyada bilinen ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Pratik bir bilgi olarak tuzdaki iyotun korunması için tuzun kapalı kaplarda serin kuru yerde ve güneş ışığı görmeyecek şekilde saklanması muhafaza edilmesi ve yemeklere pişmeye yakın ve piştikten sonra tuz katılması gerekmektedir” diyerek, vatandaşlara önemli bilgiler verdi.