Hatay’daki çevre koruma derneklerinin de üyesi olduğu, kısa adı DAÇE olan Doğu Akdeniz İlleri Çevre Koruma Derneği adına yapılan açıklamada, Mersin-Akkuyu Nükleer Santralindeki çatlakların giderilemediği, bu nedenle Akdeniz Bölgesi’nde 7 ve üzerinde bir depremin her an beklenebileceği uyarısı yapıldı.
Beton dökülerek doldurulan temelinde yeniden çatlaklar oluştuğu ortaya çıkan nükleer santral hakkında açıklama yapan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) gönüllü avukatı İsmail Atal, bölgede 10 bin yılda bir 7 ve üzeri büyüklükte deprem beklenmesi gerektiğinin bilim uzmanlarınca açıklandığını, bölgede 17.000 yıldır deprem olmaması ve devam eden Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında oluşan çatlakların tüm onarımlara ve çalışmalara rağmen giderilememesinin bu tezi güçlendirdiğinin altını çizerek, yetkilileri, santralin yapımını durdurma konusunda uyardı.
Akkuyu Nükleer Santrali projesinden tüm Türkiye için büyük tehdit oluşturduğu gerekçesiyle bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Atal, “Diğer yandan keşif esnasında Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Hasan Çetin’in 2001 yılında TÜBİTAK kongresinde sunduğu akademik çalışmaya göre de Akkuyu nükleer santral sahasının, aktif bir fay hattı olan Kuzey Anadolu Ecemiş Fay hattının bitim noktasının 30 kilometre batısında olduğunu; ilki 38 bin, ikincisi 28 bin üçüncüsü 17 bin yıl önce olmak üzere her 10 bin yılda bir 7 şiddetinden büyük yıkıcı deprem olduğunu ancak son 17 bin yıldır deprem olmadığı için tekrarlama periyodu 10 bin yılda bir olan bölgede enerji birikiminin olduğunu, bölgede her an 7 şiddetinden büyük bir deprem olabileceğini de ifade ettik. Sözkonusu bilimsel çalışmayı da mahkemeye sunduk. Fayın yaklaşık son 10 bin yıldır sakin bir dönem geçirdiğini, bölgemizde meydana gelen son depremlerin de bu sakin dönemin bitime yaklaştığı anlamına gelebileceğini söyleyebiliriz.