Türkiye rekoru Hatay’da kırıldı!

Hatay’ın Suriye sınırında görev yapan Mehmetçik, kırsalda nesli tükenmek üzere olan 2’si yetişkin 6 çizgili sırtlan görüntüledi. Kırıkhan-Hassa ilçesi Suriye sınırı kırsalında Sınır karakolunda görevli askerler tarafından cep telefonuyla çekilen görüntülerde anne- baba ve 4 yavru çizgili sırtlan kayda alınırken, Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, 6’sının bir arada görülmesini ise Türkiye’de bir ilk olarak değerlendirdi.

Dernek olarak özellikle son yıllarda bio çeşitlilik araştırmaları yaptıklarını ve nesli tükenmek üzere olan çizgili sırtlanları bireysel olarak görüntülediklerini dile getiren Öğünç, video ile birlikte şu paylaşımı yaptı: “Sınır karakolunda görevli askerlerimiz tarafından kayda alınan bu görüntü DKMP Hatay şubesi tarafından ‘Yaban hayatı geliştirme sahası(YHGS) ilan süreci başlatılan dağ ceylanı yaşam alanından.. Hatay Tabiatı Koruma Derneği olarak Prof Dr. Mustafa Sözen danışmanlığında bu bölgemizde yaptığımız çalışmalarda bir çoğu nadir olmak üzere toplamda 49 memeli tür tespitimiz var.. Bu bölgemizin tür zenginliği, ülkemiz genelinde ilan edilmiş 43 milli parktan daha zengin kaynak değerlerine sahip. Dolayısı ile YHGS ilan edilmeyi fazlasıyla hak ediyor.. Sınır hattında görevli askerlerimizin ellerine sağlık. Yüce yaradan Mehmetimi korusun ve yüceltsin.”

Çizgili sırtlanların çok özel canlılar olduğunu ve canlılara saldırmadıklarını da belirten Öğünç, “Bu türler, bir bakıma doğanın çöpçüsüdür. Leşlerden kaynaklı salgın hastalıkların önlenmesinde de önemli bir görevleri var. Bu bölgenin YHGS ilan edilmesini istiyoruz. Bu sayede hem buradaki canlılar huzur içinde yaşayacak, hem de yaban hayatına ilgi duyan insanlar dünyanın her yerinden buraya akın edecekler” dedi.

Bir cevap yazın