Zeytin Dalı Harekâtı ile bölgede huzur ve güvenliğin sağlanması sonrası Hatay Valiliği ve Ticaret İl Müdürlüğü koordinasyonunda yatırımların artırılması adına Afrin Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyeleri, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İTSO) yönetim kurulu ile bir araya geldi. İkili iş görüşmelerinin gerçekleştirildiği ekonomik zirveye İskenderun temasları arasında Hatay Valisi Rahmi Doğan da katıldı.
İskenderun’un tanıtım filminin Türkçe ve Arapça olarak izletilmesinin ardından, Afrinli işadamlarına İskenderun ekonomisi ve şehrin genel yapısı anlatıldı.
“Yatırımcılarımızın yanındayız”
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter, “Toplantıyı iki bölge arasında ticari ilişkilerin başlatılması noktasında, önemli bir adım olarak görüyoruz. Çok kültürlülüğün doğduğu yer olarak kabul edilen Hatay; sahip olduğu kültürel miras ve ekonomik zenginlikler ile tarihin her döneminde ilgi odağı olmuştur. Bölgemiz Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olup, farklı etnik köken, din ve inanışa sahip insanların asırlardır dostluk içinde yaşadığı bölgelerden biridir. Hatay, sahip olduğu kültürel mirasa ek olarak, günümüzde de Türkiye’nin önemli üretim ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verilere göre; ülkemizden 2018 yılında yaklaşık 167,9 milyar dolarlık ihracat yapılmış olup, aynı dönemde Hatay’dan 2,84 milyar dolarlık ihracat yapılmıştır. Ülkemiz tarafından yapılan ihracatın yaklaşık %1,70’lik bölümü Hatay’dan gerçekleştirilmiştir. Yine aynı şekilde; ülkemize 2018 yılında yaklaşık 223 milyar dolar ithalat yapılmış olup, aynı dönemde Hatay’ın ithalat tutarı ise yaklaşık 4,07 milyar dolardır. Ülkemize yapılan ithalatın yaklaşık %1,83’lük bölümü Hatay’dan yapılmıştır. Bu bilgiler dikkate alındığında; Hatay 2018 yılında ülke genelinde en fazla ihracat yapan 9. il olurken, en fazla ithalat yapan 7. il konumundadır. Bölgemiz 1.286 adet ihracatçısıyla, döviz girdisi sağlayarak ülkemize önemli katkılar sağlamaktadır. Hatay’ı sektörel bazda değerlendirmek gerekirse; bölgemiz, ağır sanayi, lojistik tarım, turizm ve su ürünleri sektörlerinde önemli potansiyele sahiptir” dedi.
“İskenderun, demir – çelik ve filtrede lokomotif güç”
İskenderun’un ham çelik ve yassı çelik üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer aldığını söyleyen Yeter, “Demir Çelik sektörü, bölgemizin lokomotif sektörlerinden biridir. Hatay İskenderun Körfez Bölgesi’nde, dünya çapında başarılar elde etmiş uluslararası arenada rekabet gücü yüksek, birçok demir çelik firması faaliyet göstermektedir. Bölgemiz, ham çelik ve yassı çelik üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’nin ham çelik üretim kapasitesinin yaklaşık 1/3’lük bölümüne sahip olan İskenderun Körfez bölgesinde/ yurtiçi pazarlarının yanı sıra, dünyanın dört bir yanına ihracat da yapılmaktadır. Otomotiv endüstrisinin önemli bir kolu olan filtre sektörünün Türkiye’deki üretim merkezi Hatay İskenderun’dur. Türkiye’de üretilen otomotiv filtrelerinin yaklaşık %65’lik bölümü, Hatay İskenderun’daki firmalar tarafından üretilmektedir ve özellikle Avrupa pazarına ihraç edilmektedir. Hatay, jeopolitik konumu gereği, denizyolu, demiryolu ve karayolu ağının merkezi olup, stratejik açıdan büyük öneme sahiptir. Hatay; dünya üzerinde üç kıtanın kesişme noktası olan ender illerden biridir. Dolayısıyla ilimizde uluslararası ulaşım ve transit taşımacılığı yoğun şekilde yapılmaktadır. Lojistik ve ulaştırma alanlarında Türkiye’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya açılan kapısı olma özelliğine sahip Hatay, lojistik sektöründe yapılan yeni yatırımlarla, ülke çapında her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Turizm, tarım ve su ürünleri sektörlerinde de yüksek potansiyeli olan Hatay, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılar açısından önemli bir cazibe merkezidir. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bölgemize yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcılara, elimizden gelen tüm desteği sağlayacağımızı ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.
Yıllık 100 milyon dolar ihracat hedefi
Afrin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nasır Hüsso, İskenderunlu iş insanlarını Afrin bölgesine yatırım yapmaya davet ederek, “Afrin Ticaret ve Sanayi Odası olarak İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın ve üyelerinin daveti üzerine İskenderundayız. İTSO yönetimine misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Dün Antakya’daydık bugün de İskenderun’da iş insanlarımız ile istişare yapacağız. Ne yapabilir, ne edebiliriz? diye istişare halindeyiz. Belli konularda onlara Afrin bölgesinde yatırım yapmak için davet edeceğiz. Özellikle bilindiği gibi Afrin, zeytinyağı konusunda öne çıkan bir bölge. 15 milyona yakın zeytin ağacı var, sabun üretiyoruz. Tekstil alanında da diğer bölgelere göre daha öndeyiz. Bu tür toplantıların iki tarafa da verimli olacağına inanıyoruz, hem istişare yapıyoruz, hangi alanda da ne eksikler var, neleri tamamlayabiliriz, birbirimize nasıl yardımcı olabiliriz gibi konuları istişare ederek, bir yol almaya gayret edeceğiz. Şu an Afrin Ticaret ve Sanayi Odası olarak 216 üyemiz var, bizim gönlümüzden geçen rakamlar, yıllık ihracat değerimizi 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz gelecek dönemde” dedi.
“Hayatı olağan akışına kavuşturacağız”
Hatay Vali Yardımcısı ve Zeytin Dalı Harekat Bölgesi İnsani Yardım Koordinatörü Tolga Polat ise en önemli görevlerinin terörden temizlenen bölgelerde hayatı olağan akışına kavuşturmak olduğunu vurgulayarak, “Zeytin Dalı Harekatı 20 Ocak 2018’de başlayarak 57 günün sonunda nihayete ermiş ve 18 Mart’ta taçlanmıştır. Terörle anılan bölgede biz kamu görevlilerinin en önemli görevi hayatı olağan akışına kavuşturmaktır. Tabii toplumsal hayatın bir vazgeçilmezi de ticarettir. Bu kapsamda Mart 2019’da Afrin Ticaret ve Sanayi Odası teşkil edilmiştir” dedi.
Toplantıda, Hatay Ticaret İl müdürü Halit İmrek ’de söz alarak, katılımcılara Afrin ve Hatay ile ilgili genel bilgiler verdi.
Toplantının ikinci bölümünde ise Afrinli ve İskenderunlu işadamları bölgede yapılabilecek yatırımlar ile ilgili ikili görüşmelerde bulundu.