CHP’li başkanlar bakın neler yapacak!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 31 Mart yerel seçimlerini kazanan CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı ile birlikte düzenlediği toplantın ayrıntılarını paylaştı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na yönelik organize saldırının birinci gündem maddesi olduğu toplantıda, belediye başkanlarının geçmiş olsun dileklerini ve üzüntülerini dile getirmesinin ardından yerel seçim performansını da büyükşehirler bazında ele aldıklarını vurgulayan Öztrak, ortada ciddi bir başarı olduğunu savundu. CHP’li belediyelerin izleyeceği yol haritasını tek tek anlatan Öztrak’ın toplantıyla ilgili değerlendirmesini içeren açıklamasının önemli satırbaşları şöyle:

Toplam nüfusun yarısına CHP’li belediyeler hizmet edecek
Toplantıda, CHP’nin ve Millet İttifakı’nın yerel seçimlerdeki performansını da büyükşehir bazında değerlendirdik. Ortada ciddi bir başarı var. Seçimden önceki hedeflerimize büyük ölçüde ulaştık. Büyükşehirler itibariyle bakıldığında; 2014’te CHP’nin kazandığı Büyükşehir Belediyelerinde hizmet alan vatandaşlarımızın sayısı ülkemizin toplam nüfusunun yüzde 12’si kadardı. Bu oran 2019 seçimlerinden sonra yüzde 45’e çıktı. Büyükşehir olmayan illerde merkez ilçe nüfuslarını da hesaba kattığımızda, CHP’li belediyelerin hizmet ettiği vatandaşlarımızın sayısı toplam nüfusun yüzde 46,4’üne çıkıyor. Buna ilçe belediyeleri dahil değil. Kazandığımız diğer ilçe belediyeleri de dikkate alınırsa Türkiye’nin toplam nüfusunun neredeyse yarısına hizmet etme görevini milletimizin Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarına verdiği gözüküyor.


Milli gelire en çok katkı veren iller CHP’de
Diğer taraftan, Türkiye’nin milli gelirine en çok katkı veren kentlerimizin yönetimi de CHP’li Belediye Başkanlarına geçmiş durumda. 2014’te CHP’li belediye başkanlarının yönettiği büyükşehirler, toplam milli gelirin yüzde 12’sini temsil ediyor. Bugün kazanılan büyükşehirlerle birlikte CHP’li belediyelerin temsil ettiği milli gelir büyüklüğü yaklaşık toplam milli gelirin yüzde 59’u. Bu göstergeler şüphesiz hem bir başarıya işaret ediyor ama aynı zamanda sorumluluğumuzun da çok büyük olduğunu bir defa daha ortaya koyuyor.
Toplantıda alınan kararlar
Bu sorumluluğu yerine getirirken uyacağımız ilke, esaslar konusunda da toplantıda bir takım değerlendirmeler yaptık, kararlar aldık. Bunları da ben sizlerle paylaşmak istiyorum.
CHP’li Belediyelerin;

  • Milletimizin Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurduğu Cumhuriyetin,
  • Ülke bütünlüğünün,
  • Çoğulcu demokrasinin,
  • Örgütlü toplumun,
  • Bireyin gelişmesinin,
  • İnsan haklarının,
  • Bireysel kültürel haklara ve kültürel mirasa duyarlılığın,
  • Korunmaya muhtaçların, dezavantajlı grupların,
  • Çevrenin ve tüketicinin korunmasının güvencesi olacaklarını bir defa daha teyit ettik.
  • Belediyelerimiz insan odaklı hizmet anlayışıyla;
  • İnsan haklarına birinci önceliği verecekler;
  • Hizmete erişme haklarını, fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde sağlayacaklar,
  • Hiçbir koşulda hukukun üstünlüğü ilkesinden ödün vermeyecekler.
  • Farklı sosyal kökenlerden ve bölgelerden gelen insanların birlikte huzur içinde yaşamasını sağlamak ve sosyal yaşamlarını iyileştirmek belediyelerimizin öncelikli görevlerinden olacaktır.
  • Hizmetleri en hızlı, ekonomik, etkin, verimli, zamanında ve yeterli biçimde üreterek sunabilecek kurumsal yapıyı süratle gerçekleştireceklerdir.
    Atamalarda liyakat en önemli kriter olacak, belediyelerde siyaseti bir tek belediye başkanları yapacak.
    Belediyelerimiz, etkin bir stratejik planlamayla gelecekte karşılaşılacak olası sorunlara ve ihtiyaçlara her zaman hazırlıklı olacaklardır.
    Kendini sürekli yenileyip geliştiren, bilgi ve iletişim teknolojilerinden en geniş̧ şekilde yararlanan mekanizmaları oluşturacaklardır.
    Kapsamlı, çağdaş̧, hizmete odaklanmış̧, hemşerilerinin tamamının kentin sosyal hayatına katılımlarını sağlayacak yerel yönetim anlayışıyla;
  • Gençlere yurtların,
  • Kadınlara beceri kazandıracak semt evlerinin,
  • Kreşlerin,
  • Yüzme havuzlarının,
  • Kadın Sığınma Evlerinin,
  • Bakıma Muhtaçlar ve Yaşlılar Evlerinin,
  • Gençlik ve Kültür Merkezlerinin,
  • Halk Sağlığı Merkezlerinin,
  • Parkların,
  • Açık ve kapalı spor sahalarının yapımına önem vereceklerdir.

Belediye şirketleri mercek altına alınacak
Başkanlarımız Belediye şirketlerini mercek altına alacaklarıdır. Belediye şirketlerini kolay, keyfi, kuralsız ve denetimsiz para harcayan bir yapı olmaktan çıkaracaklardır. Belediyelere verilen her türlü görevi şirketler aracılığıyla yapma kolaycılığına kaçmayacaklardır. Zorunlu hallerin dışında yeni şirketler kurmayacaklardır.


Bağımsız denetime önem verilecek
Kentlerinde oluşan değer artışlarını, saydam bir çalışmayla kaynağa dönüştüreceklerdir. Böylece, çeşitli imar uygulamalarıyla oluşan rantı kentte yaşayanların hizmetinde kullanacaklardır. Belediyelerimiz akredite yerli şirketler aracılığıyla bağımsız denetim yaptırmaya önem vereceklerdir. Yine bu çerçevede belediyelerimizin ülkedeki en yüksek kredi notunu almayı hedefleyen kamu kuruluşları olmaları büyük önem taşımaktadır. Bu hedefe de ulaşmalarını bekliyoruz.   

Çağdaş bir yerel yönetim anlayışı
Belediyelerimiz hizmette kır kent dengesini kuracaklardır, tarımsal desteklere, alım garantili sözleşmeli üretime ve kooperatifleşmeye ağırlık vereceklerdir. Bu kapsamda kadın kooperatiflerini özellikle destekleyeceklerdir. Belediye Meclislerinde Muhtarların, Meslek Odalarının, Sendikaların, Çevre Örgütlerinin, Sivil Toplum Temsilcilerinin ve alınacak kararlardan etkilenecek tüm tarafların ilgili müzakere süreçlerine katılımı sağlanacaktır. Hedef belediyelerimizi katılımcı, çoğulcu, etkin, demokratik, hesap veren, şeffaf, bilgi edinme hakkına saygılı, çağdaş̧ yeni bir yerel yönetim anlayışıyla yönetmektir.


Ortak sorunlara ortak çözümler ve etkili denetim
Yerel yönetimlerimizin ortak sorunlarına ortak çözümler geliştirilecektir. Hizmette ortak politika ve ortak dille hem belediyelerimizin Genel Merkezle hem de kendi aralarında etkin koordinasyonu sağlanacaktır. Belediyelerimizin bu ilkeler çerçevesinde faaliyet gösterip göstermedikleri, Genel Merkezimiz tarafından etkili bir biçimde denetlenecektir.


Seçim sürecinin uzaması ülkenin ufkunu karartıyor
Toplantıda şunu gördük. Belediye başkanlarımız kentlerine ve hemşerilerine hizmet etmenin heyecanı içindeler. Seçimlerin üzerinden 26 gün geçmesine rağmen, belediye başkanımızın mazbatasını almasına rağmen İstanbul’da seçim sürecine ilişkin belirsizlik hala devam ettirilmeye çalışılmaktadır. Daha önce hiçbir seçimde böylesine uzun süren bir belirsizlik yaşanmamıştı. Sürecin uzaması ülkemizin ufkunu karartmaktadır. Bulanık suda balık avlamaya çalışan odakları heveslendirmektedir.


YSK hukuk cinayetine müsaade etmemeli
YSK’nın pusulası hukuktur öylede olmalıdır. Birileri bu ülkede bir hukuk cinayeti tasarlıyor olabilir. Ağır baskılara rağmen YSK’nın bu cinayete müsaade etmeyeceğini biliyoruz. “Türkiye’de halen hakimler var” diyeceğimizden kuşku duymuyoruz. Bu belirsizlik artık Türkiye’nin gündeminden çekilmelidir, herkes işine bakmalıdır. Bu kararın artık en kısa sürede verilerek Türkiye’nin rahatlatılacağına inanıyoruz.

Bir cevap yazın