EXPO-2021 için ilk kazma vuruluyor

Hatay, EXPO 2021’le de ‘Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla adını tüm dünyaya başarıyla duyurmaya hazırlanırken, EXPO alanlarından biri de Karaağaç’ta tüm dünyanın ilgisini çekecek. Projelendirme çalışmalarının tamamlanmasından sonra, fuar alanında ilk kazma bu hafta vurulacak. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli projelerinden biri olan EXPO-2021, tüm bölgeye canlılık kazandıracak.

Hatay, ‘Medeniyetler Bahçesi’ne hazır

Hatay’ın Amanos dağlarında 800 adet tıbbi ve aromatik bitki yetişmektedir. İnsan hayatının her dönemindeki sağlık ihtiyacına hizmet edebilecek, bu zenginliğimizi tedavi edici bilim metotlarına dönüştürebiliriz. Hatay’ın Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliğinin Artırılması ve Bölgedeki Medikal Tıbbi ve Eko-Turizm Endüstrisinin Geliştirilmesiyle, Expo 2021 Hatay’ın geleceğe yönelik hedefleri arasında bitkiler aracılığıyla Hatay’ı dünyanın en iyi Hortikültür Terapi, Şifa ve Güçlendirme Rehabilitasyon Merkezi haline dönüşecek.

Hatay bölgesinde yetişen zengin bitki çeşitliliğini, bitki müzesini ve yörede yetişebilen diğer bitki çeşitlerini yapılan araştırmalarda en üst seviyede kullanılmasını sağlamak; bu bitki çeşitliğini eğitim amacıyla yorumlamak ve kullanıcılar tarafından erişilebilir kılınmasını yönetmek ve geliştirmek için Botanik Bahçesinin Oluşturulması gerekmektedir.

Barış, Kardeşlik ve Hoşgörü Kenti; İnanç Turizminin Önemli Destinasyonlarından Biri; Kültür ve Turizmin Marka Kenti; Verimli Toprakları ile Yaş Sebze ve Meyve İhracatının Merkezi; Sanayi ve Ticarette Önemli Bir Merkez; Biyolojik Çeşitlilik ve Amanoslar; gibi alanlarda EXPO ulusal ve uluslararası anlamda önemli yer edinmiş olan Hatay; insanlara, halka ve toplumlara önemli katkı sağlayacak bir konumda.

EXPO-2021, Hatay’a ne kazandıracak?

EXPO 2021, şehre kalıcı bir miras bırakırken, kent turizmine uzun vadeli katkı sağlayacak ve kent topyekûn bir kalkınma hamlesine girecek. EXPO 2021 Hatay, diğer botanik EXPO’larda olduğu gibi bulunduğu kenti yeşil bir marka haline getirme fırsatı sunacak.

Bu sayede kentin;
*Kent kalkınma stratejisi belirlenecek
*Uluslararası tanınırlığı artacak
*İmajı yükselecek
*Turizm ve kültür endüstrisi desteklenecek
*Çevre ve sürdürülebilirlik konularında farkındalığı artacak
*Kent halkının yaşam kalitesi yükselecek
*Altyapı ve erişilebilirliği iyileşecek
*Geçici ve kalıcı istihdamı artacak.

EXPO alanları, EXPO sonrasında da kente ve halka hizmet vermeye devam ederek, ziyaret edilmekte, çevre, botanik ve organik tarım gibi disiplinlerde uluslararası bir merkez olma niteliği kazanmakta olup ayrıca kültür turizmi bakımından şehir ve ülkeye kalıcı bir değer sağlamaktadır. Bu doğrultuda; EXPO alanının genelinde gençlerin doğayı tanımalarına ve benimsemelerine imkân sağlayacak etkinlikler planlanmış.

Hatay’ın Amanos dağları zengin bitki örtüsünden dolayı Tıbbi & Aromatik bitki yetiştiriciliğine, zeytin, zeytinyağı ve defne sabunu gibi doğal yaşam araçlarının üretimine imkân vermektedir. Tüm bu özellikleri halka tanıtarak gelecek nesillere yaşanabilir, temiz bir çevre bırakmak, ‘sağlıklı yaşam için doğal bir çevre, çevre için yaşam’ bilincinin oluşmasını sağlamak bu projenin hedefleri arasında.

Hatay’ın, yüzyıllarca Orta Asya, Hindistan ve Çin’e giden İpekyolu üzerinde bulunması ve bugün bile bölgenin petrol ve gaz ürünlerinin Akdeniz’e çıkarılabilecek dünyanın en stratejik bölgesi olması büyük bir merak uyandırmış ve EXPO’nun kente kazandırılmasına hız kazandırmış.

Tarihsel, kültürel ve bitkisel (3500 bitki türü, 800 tıbbı&aromatik bitki, 300 endemik bitki) değerlerimizi yeniden dünya insanlarının ortak malı olarak gün ışığına çıkartmak yönünde EXPO, çok önemli bir fuar anlamına geliyor. Hatay’ı marka yapmak ve dünyaya tanıtmak da bu hedefler arasında dikkat çekiyor.

Bir cevap yazın