Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu öğrencileri, yürütülen, Erasmus+ KA229 projeleri kapsamında Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Komisyonu tarafından hibelendirilen, “Surfing Our Roots, Köklere Yolculuk” projesi kapsamında Şanlıurfa’yı gezdi. Öğretmenleriyle birlikte, tarihin yeniden yazıldığı, peygamber şehri Şanlıurfa’yı ilk kez gezen Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu’nun 35 öğrencisi unutulmayacak anılar biriktirirken, bilgiyi de yerinde öğrenme fırsatı yakaladı.
Projenin koordinatörlüğünü üstlenen Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu İngilizce öğretmeni Hanefi ZOBAR, gezinin amacının Türkiye’de bulunan kültürel mirası öğrencilerine öğretmek ve bu sayede gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirterek, “2007 yılından beri okulumuzdan değişik il ve ilçelere öğrencilerimizle birlikte gezilere gidiyoruz. Daha önce de yine Türkiye Ulusal Ajansı destekleriyle , Nevşehir, Adana, Gaziantep ve Hatay illerine gezi düzenlemiştik. Yine köy muhtarımız sayesinde ücretsiz olarak Ankara’ya gezi yapmıştık. Bu kez farklı bir ilimizi görelim, yapılan keşif çalışmaları ile kalıntıların gün yüzüne çıkması tarihin yeniden yazılmasına vesile olan Göbeklitepe’yi , Zalim Nemrut’un hain planlarını alt üst eden ve yüce Allah’ın emriyle, Hz. İbrahim için suya dönüşen ateşi, balığa dönüşen odunları ile ünlü Balıklıgöl’ü, dünya da nesli tükenmiş olan ve sadece Birecik’te yaşayan ve büyük bir özenle korunan Kelaynaklar’ı, Mezopotamya’ya can veren Asi Fırat nehrinin güzel kızı Halfeti’yi, kısaca peygamberlere ev sahipliği yapan Şanlıurfa’yı gezelim dedik. Öğrencilerimiz için bu kadar bilgiyi kitaptan öğrenmek yerine yerinde yaparak, yaşayarak ve görerek öğrenmeleri daha faydalı oldu” dedi.
Köklere Yolculuk projesinin 2018-2020 yılları arasında uygulanacağını ve Portekiz’in ardından haziran ayında da 4 öğrenci ve 4 öğretmenle Hollanda’ya gideceklerini söyleyen Zobar, “Dünya genelinde oluşan, dinlerarası ön yargıyı kaldırabilmenin en güzel yollarından birisi, farklı dinlerde ki insanların birbirini tanıması olarak görüyorum. Ön yargılarımızı birbirimizi tanıyarak kaldırırsak, dünya barışının yeniden inşa edileceğini düşünüyorum. Projemizin asıl amacı kültürleri tanımak, ülkelerde ki kültürel mirasları keşfetmek. Bu amaç doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Sırada Hatay gezisi var
Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu Müdürü Hüseyin Dönmez de, 35 öğrencinin hiç birinin daha önce Şanlıurfa’ya gitmediklerini belirterek,“ Okulumuz bulunduğu mahalle itibari ile, şehir merkezine uzak bir noktada. Okulumuzda, öğrencilerimizin daha çok sosyal hayata adapte olabilmesi ve daha çok sosyalleşmesi için bir takım etkinlikler hız kesmeden devam ediyor. Bu gezi de, bu etkinlerimizden bir tanesi. Gezimiz Avrupa Birliği Erasmus+KA229 projemiz kapsamında tamamen ücretsiz yapıldı. Bu tür etkinliklerin tüm okullara yayılması en büyük temennimiz. Önümüzdeki aylarda mozaikleri ile ünlü, güzel şehrimiz Hatay’a da bir gezi planlıyoruz. Bu tür kültürel faaliyetlerde destekleri ile bize güç veren Türkiye Ulusal Ajansı’na teşekkür ediyorum “ şeklinde konuştu.
“Annemin anlattıkları gerçekmiş”
Şanlıurfa Balıklıgöl hikayesini, bugüne kadar annesinden dinlediğini söyleyen 7. sınıf öğrencisi Buse Korkmaz da, “ Şanlıurfa’yı hep merak ediyordum. Gittim, gördüm. Annemin anlattığı hikayelerin geçtiği yerleri gezmek paha biçilemezdi. Hepsi gerçekmiş. Ben öğretmenlerime çok teşekkür ediyorum. İlk kez arkadaşlarımla, şehir dışı bir geziye katıldım. Çok mutluyum.” dedi.