Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü’ne dikkat çektiler

“Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü” ana temasıyla 25-31 Mart 2019 tarihleri arasında kutlanacak olan “55.Kütüphane Haftası” etkinlikleri İskenderun’da başladı. İskenderun Kaymakamlığı, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörlüğü, Hatay Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile İskenderun İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen kutlama programı açılış töreni İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Programa, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, İSTE Rektörü Prof.Dr.Türkay Dereli, İskenderun Baro Temsilcisi Av.Sevinç Çakıcı, Hatay Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüsnü Işıkgör, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Mithat Tolunay, İSTE Rektör Danışmanı ve Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr.Selçuk Mıstıkoğlu ile İSTE Daire Başkanları ve Akademisyenleri, İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Harika Leyla Yaman, öğretmenler, öğrenciler ve diğer davetliler katıldı.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere aziz şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşunun yapılması, İstiklal Marşımızın okunması ile  başlayan törende günün anlam ve önemine yönelik konuşmayı Hatay Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüsnü Işıkgör yaptı.

Hüsnü Işıkgör, sürdürülebilir kalkınmada kütüphanelerin yeri ve önemine değinmesinin yanı sıra, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) işbirliğiyle hayata geçirilen kütüphane projesine dikkat çekerek, kütüphane ve dokümantasyon alanında sunulan hizmetlerin genel durumu hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

Kütüphaneye restorasyon projesi

Daha sonra söz alan İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, ilçemizde bilgi toplumu olmak hassasiyetiyle kitap ve kütüphane konusunda gereken ehemmiyetin gösterildiğini ve bu yönden mevcut kütüphanemizin fiziki ve teknik açıdan gelişmesi açısından restorasyon projesinin gündemde olduğunu belirtti.

Sevgi, hoşgörü, barış ve kardeşlik ortamı yaratılmasının okumaktan ve araştırmaktan geçtiğine bir kez daha dikkat çeken Kaymakam Yönden, “Aşık Veysel’in söylediği gibi “İnsan olmak için okumak gerekir“ deyişinden hareketle 55.Kütüphane Haftasını içten dileklerimle kutluyor, tüm halkımızı kütüphanelerimize ve okumaya davet ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

“Kitapsever dostların adı yaşatılmalı”

İSTE Rektörü Prof.Dr.Türkay Dereli de, kütüphanelerin yeri ve önemine değinerek, kütüphane ağının genişletilmesi ve kitap çeşitliliğinin arttırılması konusunda hassasiyet gösterdiklerini belirterek, bu doğrultuda çeşitli projelerin hayata geçirildiğini belirtti.

Rektör Dereli, ayrıca bir başka konuya dikkat çekerek; kütüphane zenginliğinin oluşması ve kitap çeşitliliğinin arttırılması bakımından katkıda bulunan hayırseverler yada kitapsever dostlarının adının yaşayabileceği belirli alanlar oluşturularak isimlerinin bu alanlara verilebileceği konusunda çağrıda bulundu.

“Bilim ve sanatın temeli kitaba dayanıyor”

Toplantıya, konuşmacı katılımcı olarak iştirak eden ve teşrifiyle programa renk katan konuk yazar Sinan Yağmur, kitapların ve kitap okumanın hayatımızdaki yeri ve önemine dikkat çekerek, eğitimin, bilimin ve sanatın temelinin kitaba dayandığı esasıyla kitap okumanın hayatımızı değiştireceğine işaret etti.

Tasavvufta aşka ulaşmaktan da söz eden ünlü yazar Sinan Yağmur birçok türde yazarın eserlerinde Yunus Emre’yi anlatmaya çalıştığını ancak tam anlamıyla O’nu ve aşkını anlayamadığımızı da sözlerine ekledi.

Yaşanmış hayat hikâyesiyle gençlerimize ders çıkarabileceği anekdotlara da yer veren Sinan Yağmur, hayata bakış açısının değişmesi ve anlayamadıklarınızı anlamanın yolunun çok okumaktan geçtiğini ifade ederek, ‘Çok okuyun hayatınız değişsin, siz değişirseniz kaderiniz de değişir’ şeklinde yaptığı konuşmasıyla güne damgasını vurdu.

Söyleşinin akabinde ünlü yazar Sinan Yağmur, hayranları ile bir araya gelerek günün anısına imzaladığı kitaplarını okuyuculara takdim etti. Tören sonunda, kütüphanede en çok kitap okuyan kullanıcılara ödülleri takdim edildi.

Bir cevap yazın