Suriyeli nüfus artışı tesisi büyüttü!

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU)’nun “Sağlıklı Yaşam ve Temiz Çevre” anlayışıyla Hatay’a kazandırdığı 9 yeni atıksu arıtma tesisinden biri olan Kırıkhan Atıksu Arıtma Tesisi’ni halkın hizmetine sundu.

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından İller Bankası A.Ş. aracılığıyla temin edilen 16 Milyon 300 Bin TL tutarındaki kredi ile yapımı tamamlanan Kırıkhan Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılış kurdelesini Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile Millet İttifakı Kırıkhan Belediye Başkan Adayı Erhan Yavuz Yılmaz, HATSU yetkilileri birlikte kesti.

“Çevreye ve sağlığa faydalı tesis”

Günde 208 litre kapasiteli tesisin Kırıkhan için önemli bir rol oynayacağını söyleyen Başkan Savaş, “Hep şunu söylüyorum; dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar. Biz 10 yıl önce belediyecilik anlayışını Hatay’da mükemmel kılmak ve Hatay’ın dört bir yanındaki çözülemeyen birikmiş sorunları çözmek için yolla çıktık. Arkadaşlarımızla birlikte ve tüm Hatay halkının desteğiyle birlikte sorunları tek tek çözüyoruz. Şuanda onlardan bir tanesinin önündeyiz ve bu güzel açılışı yapıyoruz. Bu tesisin çevreye ve bizim sıhhatimize vermiş olduğu güzellikler bizim için çok önemli. Hatay’da milimetrik olarak nerde yapacağımızı, kanalizasyonları nasıl ve nerelerde hizmet binası yapacağımızı, ihtiyaç olan binaları nerde nasıl kurgulayacağımızı planladık. Büyükşehir belediyesi olmadan önce bunları yavaş yavaş projelendirdik ve büyükşehir belediye başkanı adaylığımız sırasında Erzin’den Samandağ’a, Yayladağı’ndan Hassa’ya kadar bütün ilçelerimizde bunu seçmenlerimizle ve Hatay halkıyla paylaştık. Çok şükür 5 yıllık büyükşehir belediye döneminde ve 5 yıl önce kurulan büyükşehirde Hatay’a önemli hizmetler yaptık. Herkes yukarıya yatırım yaparken görsel zevki artıracak işler yaparken, biz medeniyetimize, kültürümüze, altyapımıza hizmet yaptık. Bu da onlardan bir tanesi. Bu arıtma tesisi normal şartlarda Kırıkhan’ın 35 yıl sonra 100 bin nüfusa ulaşılacağı düşünülerek yapılan bir tesis. Yani 35 yıllık bir tesisti ama maalesef biz tesisi bitirmeden Kırıkhan’ın nüfusu 100 bini geçti. Niye? Çünkü Suriye’den gelen misafirler Kırıkhan’da. Şuan da en çok ikamet etikleri yerlerden bir tanesi Kırıkhan. Hal böyle olunca biz burayı açamadık. Açmaktan imtina etik ve bir ünite daha yaptık buraya. Şuanda inşallah günde 208 litre kapasiteli çok büyük bir tesis faaliyete girdi ve ful çalışıyor. Bu tesisten gerçekten de çok memnunuz” ifadelerini kullandı.

“15 ilçeye eşit hizmet”

Millet İttifakı Kırıkhan Belediye Başkan Adayı Erhan Yavuz Yılmaz da, Başkan Savaş’ın 15 ilçeye eşit hizmet götürdüğüne vurgu yaparak, “Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Lütfü Savaş, Erzin’den Samandağ’ına Arsuz’dan Hassa’ya kadar 15 ilçemizin tamamına hizmet götürme yolunda 5 yıldır seferber olmuş durumda. Çünkü başkanımız 15 ilçenin tamamına eşit hizmet anlayışı ve felsefesiyle hizmet götürüyor. Kırıkhan Atıksu Arıtma Tesisi ilçemizin faaliyetine bugün itibarı ile girmiş bulunuyor. Geçmiş dönemlerde Kırıkhan’a kazandırdığı 40 araçla ve ilerdeki zamanlarda faaliyete geçirecek olduğu Kırıkhan da almış olduğu 80 dönümlük bir alan var bunu bir kompleks olarak Allah nasip ederse Hatay’ın en büyük park alanı kompleksi olarak Kırıkhan’ımızın ve Hatay’ımızın hizmetine sunacak burada da bir kere daha Kırıkhan’a vermiş olduğu desteği gösterdiği için başta büyükşehir belediye başkanımıza ve teknik ekibine daire başkanlarımıza hepsine sizlerin huzurunda ben çok teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun” dedi.

“Yüzde 90 verimlilikle çalışıyor”

HATSU Genel Müdür Yardımcısı Hüsna Karayazgan, da tesisin Suriyelilerden kaynaklı nüfus artışını göz önüne alınarak ikinci kademesinin de eklendiğini belirterek, “Havalandırmalı aktif çamur prensibi ile yapılan tesisimiz 16 milyon 300 bin TL’ye mal olmuştur. Tesisimizin kapasitesi 18 bin m3 gün 208 litre bölü saniyeye arıtmaktadır. Ve %90 verimlilik alınarak arıtılmış su karasu deresine deşarj edilmektedir” dedi.

Bir cevap yazın