Baraj sorusu ortalığı gerdi!

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen Hatay’ın barajları polemiği sonrası, CHP Hatay milletvekilleri ve CHP Hatay İl Örgütü ortak bir basın bildirisi yayınladı.

CHP Hatay İl Başkanı Halil İbrahim Özgün ile birlikte CHP Hatay Milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Suzan Şahin, Serkan Topal ve İsmet Tokdemir’in katıldığı toplantıda,  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptık dediği barajlar “Kurutmayın dememize rağmen kurutulan ve şuan sular altında olan Amik Gölü !  Her yapışta sel altında kalan Hatay Havalimanı  ve Yıllardır bitiremedikleri ve toprak yığını olarak duran Reyhanlı Barajı “ olarak tanıtıldı.

Milletvekili Suzan Şahin’in okuduğu ve Hatay Valiliği’nin resmi internet sayfasındaki güncel resmi veriler ile DSİ’nin valiliğe yaptığı sunumlar temel alarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Antakya’daki mitinginde “Hatay’a 6 baraj ve 3 gölet yaptık. 3 baraj ve 2 gölet daha inşa ediyoruz.” ve “Reyhanlı Barajını geçtiğimiz yıl hizmete aldık…” sözleriyle, İskenderun’daki mitinginde ise “Pirinçlik Barajını ilçemize kazandırdık.” sözleriyle halkı yanlış bilgilendirmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu 18 Mart 2019 tarihinde Hatay’da gerçekleştirdiği mitingde Sayın Erdoğan’ın bu yanlış bilgilendirmelerini Hatay halkıyla paylaşmıştır. Akabinde 20 Mart’ta Sayın Erdoğan, Sayın Kılıçdaroğlu’nu yalancılıkla suçlamış ve tazminat davalarıyla tehdit etmiştir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi Hatay milletvekilleri ve Hatay İl örgütü olarak halkı doğru bilgilendirmek ve konuya açıklık getirmek amacıyla bu basın açıklamasını yapma gereğini duyduk.

Hatay Valiliği resmi web sayfasındaki yatırım takip sisteminde yer alan güncel resmi veriler ve DSİ’nin 2019 yılı şubat ayında valiliğe yaptığı faaliyet sunumlarına göre Hatay’da biten ve yapımı devam eden baraj ve göletlerle ilgili mevcut durum şu şekildedir;

* İskenderun Pirinçlik Göleti ve Sulaması : Proje başlangıç tarihi 14.06.2013 olup, öngörülen bitiş tarihi 30.10.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi ise %61’dir.

* Samandağ Çökek Göleti ve Sulaması : Proje başlangıç tarihi 12.09.2013 olup, öngörülen proje bitiş tarihi 11.04.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi %55’dir.

* Altınözü Altınkaya Göleti ve Sulaması : Proje başlangıç tarihi 13.06.2013 olup, öngörülen proje bitiş tarihi 31.12.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi %22’dir.

* Hatay Merkez Ballıöz Göleti ve Sulaması : Proje başlangıç tarihi 08.08.2014 olup, öngörülen proje bitiş tarihi 19.11.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi %21’dir.

* Kırıkhan Kurtlusoğuksu Göleti ve Sulaması : Proje başlangıç tarihi 07.04.2014 olup, proje bitiş tarihi 09.07.2017’dir. Fiziki gerçekleşmesi %100’dür. yani yapımı tamamlanmıştır.

* Bu göletlerin dışında proje-yer tespiti aşaması devam eden Hatay merkezde Mustafa Kemal Paşa ile Yayladağı Şakşak Göleti olmak üzere iki gölet daha bulunmaktadır.

* Tahtaköprü Barajı Yükseltmesi (Osmaniye-Hatay) : Proje başlangıç tarihi 22.03.2017 dir. öngörülen proje bitiş tarihi 30.12.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi %42’dir.

* Karaçay Barajı ve Sulama Projesi : Söz konusu barajın çalışmaları 3 etapta yapılmaktadır. Barajın ana gövde yapısı tamamlanmış olup, gövde ile dağ arasında su kaçağı bulunmaktadır. Bu nedenle su geri boşaltılmıştır. Karaçay ikmal işinde baraj içerisinde su kaçağı olduğundan önleme çalışmaları halen devam etmektedir. Ayrıca memba kısmındaki 2 adet köprü ve HES çıkışı regülatör yapısına başlanacaktır. Barajın içme suyu isale hattı ikmali işi %76 oranında tamamlanmıştır. İçme suyu arıtma tesisi ise su akışı ile faaliyete geçecektir. Tüm bunlara rağmen bitmemiş olan ve yapısal pekçok sorunu bulunan bu barajın açılış töreni 27.11.2017’de gerçekleştirilmiştir.

* Reyhanlı Barajı : Söz konusu barajın çalışmalari 4 etapta yapılmaktadır. Reyhanli Barajı ikmal inşaatı adı altında 21.12.2017 tarihinde ihalesi yapılmıştır. 02.04.2018 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır.

Barajın fiziki gerçekleşme durumu ikmal inşaatı için %87, takviye tesisleri 1.kısım için %9, regülatörü ve derivasyon kanalı için %58’dir. Reyhanli Barajı sulaması 1. kısım işinde kamulaştırma çalışmaları hala devam etmektedir. Bu nedenle sulama işlemlerine geçilememiştir. Kamulaştırma işlemlerinin öngörülen bitiş tarihi ise 05.04.2020 yılı olarak belirlenmiştir.

“Yapıp bitirmiş gibi gösteriyorlar”

Yapıp bitirmiş gibi gösterdikleri ancak hala bitmemiş olan Reyhanlı Barajı’nda, şuandaki ana şantiye ile Doğu Ayrancı Köyü’ne kadar olan yaklaşık 3.5 km uzunluğunda ve 150 metre genişliğindeki baraj seti çalışmalarında yapılan eksik ve hatalı malzeme kullanımı neticesinde setin su geçirmezlik özelliği sağlanamamıştır. Setin su geçirmez özelliğe ulaşması için 80 metre daha genişletilmesi düşünülerek ihaleye çıkarılmasına karar verilmiştir. Bu durumdan dolayı zarar edildiği ve baraj için çok para harcandığı iddiaları vardır! İnşaat bitim tarihinin nasıl uzatıldığı da bir muammadır! Bitiremedikleri Reyhanlı Barajı’nı bitirmiş sayıp millete yalan söylemek ise Ak PArti Genel Başkanı’nın ayıbıdır! Görüldüğü üzere Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi 6 baraj ve 3 gölet yapılmamıştır.

“Gölet ile barajın farkını bilmedikleri kesin”

Bununla birlikte güncel DSİ verilerine göre Amik Ovasi’nda yaklaşık 2,5 aydır 78.000 dekar tarım arazisi taşkına maruz kalmış ve 1820 üretici zarar görmüştür. Drenaj kanallarının yetersizliği ve Tahtaköprü Barajı’ndaki yükseltme faaliyetlerinden kaynaklı barajın boşaltılmasi neticesinde tüm ova sular altında kalmış, çiftçimiz ve ovamız büyük zarar görmüştür. Meslek odaları ve uzmanların ısrarla kurutulmasının fayda sağlamayacağını söylemesine rağmen büyük vaadlerle kurutulan Amik Gölü şuan sular altındadır. Baraj mı yaptınız? Evet yaptınız; kuruttuğunuz 310 km’lik alana sahip Amik Gölü’nü tekrar taşkın alanı haline getirerek baraj yaptınız. Yıllardır bitiremediğiniz, yapımına bundan tam 5 sene önce 2013 yılında başlanan Reyhanlı Barajı 2015 tamamlanacaktı ama şuan sadece bir toprak yığını. Ve içinde 1 gram su yok! Köylüler içecekleri suyu 200 metre kazıp çıkartıyor. Yıllardır bitiremedikleri Reyhanlı Barajı’nı da bitirmiş gibi milletimize pazarlıyorlar. Sonra gelmiş Hataylılardan olmayan hizmetin bedeli olarak oy istiyorlar.

Ayni şekilde Hatay Havalimanına bakalım…!

Her yağışta sel altında kalan, hava trafiğinin felç olduğu, sel suları altında kalan ve geçen Ocak ayından itibaren yaklaşık 1,5 ay sel altında kalıp adeta 4 tarafı sularla çevrili bir ada görüntüsünde olan Hatay Havalimanı… Haftalarca havaalanı binası çevresinin su altında kaldığı, havaalanının arkasındaki tarlalardan yol açılarak yolcuların araçlarla direk uçaklara taşındığı, utanılmasa sandallarla uçaklara yolcu taşınacak olan Hatay Havalimanı… Alin size Ak Parti hükümeti döneminden bir baraj daha ! Havaalanı çevresinde dekarlarca alan sular altında kaldı.

Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri olarak mecliste ‘Hatay afet bölgesi ilan edilsin’ diyerek önerge verdik, bakanı göreve davet ettik. Umursamadıklari gibi, bir de su altında kalan tarım alanlarını baraj ilan ediyorlar gözümüzün içine baka baka. Sayın Erdoğan madem bu kadar ilgili Hatay’la o zaman Hatay çiftçisinin halini görsün, taşkın bölgelerie gelip bir ziyaret etsin. Sular altında kalan ve ıslah edilmeyen tarım alanları heba olan çiftçiye destek olsun. Hatay afet bölgesi ilan edilsin. ‘’31 Mart seçimlerinden önce çiftçiye hiç bir ödememiz kalmayacak’’ diyen tarım bakanı sözünü tutsun. Bugün 21 Mart; yağlı pamuk destekleme primini ödesin. Çiftçilerimize 31 Mart seçimleri öncesi ve en önemlisi 600 bin Suriyeliye hizmet vermek zorunda kalan Hatay’a yatırım yapsın. Çevre illere teşvikler verilirken Hatay’a üvey evlat muamelesi son bulsun. Hatay’ı 5 teşvik bölgesine alsın.

Kim yalan söylüyor, kim doğru söylüyor bu millet artık biliyor.

Bir zamanlar kendi bakanı ‘’Tayyip Bey aya sekiz şerit yol yaptım dese, bu millet inanır’’ demişti. Hala milleti orada gören, milletin aklını hiçe sayarak kandırmaya çalışmak isteyen danışmanlar Sayın Erdoğan’a yanlış bilgi notu vererek yine yanıltmışla anlaşılan. Kendisi Kırıkhan’a geldiğinde ‘’Gösterin bakalım bizim başlatıp bitirdiğimiz 6 baraj ve 3 göleti’’ dese, bu bilgiyi kendisine verenler gösteremeyip mahcup olacaklardır. Sayın Erdoğan’ın danışmanlarının yazdığı metinlerdeki gaflara bizler alışığız. Ancak danışmanlarına söyler ve kendi partilerinin yani Ak Parti’nin resmi internet sitesinin ‘’icraatler’’ kısmına bakmalarını söylerse görecekler ki, sitede aynen şöyle yazıyor:

‘’2003-2016 yılları arasında 3 baraj 2 gölet ile toplam 11,27 milyon m3 su biriktirme hacmi sağlanmış. Buna 2015 yılında hizmete alınan Samandağ Çökek ve İskenderun Pirinçlik Barajları dahil. ‘’ Yani Ak Parti hükümetleri döneminde 3 baraj, 2 gölet ve 1 baraj yükseltme çalışması görünüyor. Bunlardan Samandağ Çökek, Kırıkhan Kurtlusoğuksu ve İskenderun Pirinççik küçük sulama projeleri kapsamında inşa edilmiştir! Yani baraj değil gölettir. Biz Hataylılar neyin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Hizmete gelince pireyi deve, yandaşa ranta gelince deveyi pire yapan Ak Parti sürekli milleti kandırmak üzerine siyaset yapmaktadır. Ancak Hataylı doğruyu yanışı bilir; biz biliyoruz kaç tane barajımiz, kaç tane göletimiz, kaç tane sel vurmuş tarlamız, kaç tane söz verilip yapılmayan barajımız, hastanemiz, yolumuz var. Hepsini biliyoruz, şehrimizi tanıyoruz !

Hatay, Ak Parti’nin yalanlarına kanmıyor

Miting alanlarında millete, su birikintisi olan göletlere baraj diyerek çılgın bir projeymiş gibi pazarlayan ama iş oğlunun gemilerine gelince ‘gemicik’ gibi küçültmeler kullanan, Hatay’daki göletleri baraj yapan Ak Parti Genel Başkanı Hatay halkını kandırmaya çalışıyor. Ancak Hataylı kanmaz ! Artık bu millet Ak Parti’nin yalanlarına kanmıyor. Ülkeyi içine soktukları ekonomik krizi unutturmak, seçim meydanlarında algıyı başka yönlere çekip yönetimdeki çürümüşlüklerini gizlemek isteyen Ak Parti hükümetine milletimiz 31 Mart’ta sandıkta gereken cevabı verecektir.”

Bir cevap yazın