Hatay/Dörtyollu Prof.Dr. Celalettin Yavuz, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yılı dolayısıyla “Çanakkale Ruhu”nu Mersinlilerle paylaştı. Mersin Üniversitesi ve Mersin Valiliği’nin ortak daveti ile “Çanakkale Ruhu ve Türk Askeri” başlıklı bir sunum yapan Yavuz, destansı zafere imza atan kahraman Mehmetçiğe ayrıca değindi.
Son bir haftayı dört ayrı ilde geçiren emekli Deniz Kurmay Albay Celalettin Yavuz, 13 Mart’ta Kara Harp Okulu’nda, en büyük “Harbiyeli” Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1283 numarayla “Selanikli Mustafa Efendi” olarak Harbiye’ye katılışının 120’nci yıldönümü etkinliklerine de katıldı.
İstanbul’da görevli olduğu İstanbul Ayvansaray Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans dersleri veren Yavuz, 13 ve 15 Mart’ta Ankara’da Kara Harp Okulu’ndaydı. 13 Mart’ta tüm Harbiyelilerle birlikte Atatürk’ün numarası okununca “Burda” diyen Yavuz, 15 Mart’ta da yine Kara Harp Okulu’nda 6 saat süreyle askeri bilimlerle ilgili ders verdi.
16-17 Mart’ta memleketi Hatay/Dörtyol’a Cumhur İttifakı’nın ortak belediye başkanı adayı (MHP’li) Fadıl Keskin’e destek için gelen Yavuz, 18 Mart günü ise Mersin’deydi.
“Türk Bahriyesi bir kez daha çökmesin!”
Mersin’de sinevizyon desteğiyle “Çanakkale Ruhu ve Türk Askeri” başlıklı sunum yapan Prof.Dr. Yavuz, sadece Çanakkale Deniz Harbi’ni değil, 24/25 Nisan gecesi başlayan kara harekâtının az bilinenlerini de Mersinlilerle paylaştı.
Yavuz, özellikle Çanakkale’deki Mehmetcik’e ayrı bir sayfa açarak, Mehmetcik’i, o dönem Çanakkale Harbi’ne katılan dost ve düşman subayların hatıralarındaki eşsiz güzellikteki anlatımlarıyla gözler önüne serdi.
Çanakkale’nin ilk çağlardan beri stratejik önemi yüksek bir yer olduğu belirten Prof. Dr. Celalettin Yavuz; ‘’Çanakkale, tarihin ilk çağlarından beri savaşların yaşandığı önemli bir noktadır. Truva savaşından, Çanakkale Muharebesi’ne kadar birçok savaş ve mücadelenin yaşandığı bölge; bizler için Çanakkale Ruhu’nu doğurduğu ve milli mücadele için sinerjiyi ortaya çıkardığı için çok önemlidir. Çanakkale’de savaş hem deniz hem de karada yaşanmıştır. O dönemde, Osmanlı Rus savaşında İngiltere Rusya ile müttefikti ve bu sebeple Rusya’ya donanma göndermek istiyordu. Bunun için Çanakkale Boğazı’nı geçmeleri gerekiyordu. Boğazı çok kolay geçeceklerini düşünen müttefik güçleri, çok daha fazla ve kapsamlı teçhizatları olmasına rağmen kahraman askerlerimiz tarafından adeta boğaza gömülmüşlerdir’’ ifadelerini kullandı.
Kara savaşları kısmında birçok cephede sayısız kahramanlığın yaşandığını belirten Prof. Dr. Yavuz; ‘’Çanakkale Harbi denince kara harbinin başladığı 26 Nisan tarihi akla gelir. Anafartalar, Conk Bayırı, Kocaçimen Tepe gibi tarihe altın harflere yazılan muharebeler; tüm dünyaya Türk askerinin metanet, kararlılık, sebat, fedakârlık ve kahramanlığı yanında yeni bir askeri dehayı da tanıtmıştır. O da Mustafa Kemal’dir. Mustafa Kemal komutasındaki kahraman askerlerimiz, denizden sonra karada da müttefik güçleri püskürtmeyi başarmıştır’’ şeklinde konuştu.
Türk tarihinde eşsiz bir kahramanlık ve destansı etki bırakan Çanakkale Muhabereleri için ne söylense az kalacağını ifade eden Prof. Dr. Yavuz; ‘’Kazanılmış bu eşsiz zafer sonucunda, Türk Milleti’nin içinde ‘Çanakkale Ruhu’ doğdu ve İstiklâl mücadelemiz için bir sinerji oluştu. Milletimiz, Mustafa Kemal gibi bir lider kazandı. Bu nedenle; bu ruh asla unutulmasın ki, Çanakkale Ruhu ölmesin! Çanakkale ruhu ölmesin ki, Türk Bahriyesi bir kez daha çökmesin! Bu ruh ölmesin ki, bir kez daha İstiklal Marşı yazılacak duruma düşülmesin! Bu ruh ölmesin ki, Çanakkale Destanı yazılacak duruma bir kez daha düşülmesin!” dedi.
Konferans, Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerife Yorulmaz’ın Prof. Dr. Celalettin Yorulmaz’a teşekkür belgesi ve çiçek takdim etmesi ile sona erdi.