Çanakkale Ruhu, Hatay’ı sardı

Tarihimizin en büyük ve anlamlı zaferlerinden biri olan Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü münasebeti ile il merkezinde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma töreni düzenlendi. İlk tören saat 09.00’da Antakya Şehitliği’nde yapıldı.

Antakya Şehitliği’nde düzenlenen törene, Hatay Valisi Rahmi Doğan ve eşi, 2’nci Hudut Alayı Komutanı Alb.Ahmet Gürbüz, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Hatay Cumhuriyetbaşsavcısı Ahmet Ataman, Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Nursal Çakıroğlu, Bilal Ölmez ve Mahmut Hersanlıoğlu, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Jandarma Komutan Vek. Alb. Yılmaz Kırgel, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, kurum il müdürleri, gaziler, askeri erkân ve şehit yakınları katıldı.

Yedi cihana “Çanakkale geçilmez!” dedirten kahramanları andı
Tören; çelenklerin sunulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından Şehitlik Şeref Defteri’ni imzalayan Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan Şeref Defteri’ne şunları yazdı:
“Aziz Şehitlerimiz,
Şanlı tarihimizin destansı zaferlerinden biri olan, Mehmetçiğin canını siper ederek yedi düveli dize getirdiği Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü nedeniyle yüksek huzurunuzdayız. Vatanın canı, Çanakkale Boğazındayken memleketin dört bir yanından koşarak gelip, bir an bile tereddüt etmeden yan yana şehit düştünüz. Beden beden ördüğünüz setle, yedi cihana “Çanakkale geçilmez!” dedirttiniz. Üzerinden bir asır geçse de hâlâ dilden dile dolaşan, dünyanın gıpta ile bakıp hayran olduğu, sizdeki bu azim ve kararlılığı gören Mustafa Kemal, “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum!” demiştir. Canınızı vererek can olduğunuz bu vatanı sizler gibi koruyabilmek, yaşatabilmek ve daima ileriye götürmek azmindeyiz. Sizleri rahmet, minnet ve şükranla anıyor milletimizin gönlünde ebediyen yaşayacak aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz.
Ruhunuz şad olsun.”

Daha sonra beraberindeki heyet ile birlikte Şehitliği gezerek şehit kabirlerine karanfiller bırakan Vali Doğan, şehit yakınları ile bir süre sohbet etti. Kuran-ı Kerim okunması ve şehitlerimizin ruhuna dualar edilmesinin ardından 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü programı Antakya Kültür Merkezi’nde devam etti.

TOKİ Şehit Süleyman Yılmaz Anadolu Lisesi tarafından Antakya Kültür Merkezi’nde hazırlanan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Hüseyin Seraslan’ın Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından, Okul Müdürü Yakup Ay/ın günün anlam ve önemine binaen bir konuşma gerçekleştirdi.

Türk ve dünya tarihinde önemli bir dönüm noktası olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen program, Arif Nihat Asya isimli öğrencinin “Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor” şiiri için hazırladığı sinevizyon görüntüsü ile devam etti ve son olarak öğrenciler tarafından Çanakkale Oratoryosunun sunulması ile sona erdi.

Bir cevap yazın