Türkiye – Portekiz arası kültür hareketliliği

Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu öğretmen ve öğrencilerinin oluşturduğu 7 kişilik grup, Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Komisyonu tarafından hibelendirilen, “Surfing Our Roots, Köklere Yolculuk” isimli Erasmus+ projesi kapsamında, 23 Şubat- 2 Mart 2019 tarihleri arasında Portekiz’in Ponte de Lima şehrine misafir oldu.

Avrupa kıtasının batıda en uç noktasında düzenlenen toplantıya, Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu Müdürü Hüseyin Dönmez, İngilizce öğretmeni Hanefi Zobar, Beden Eğitimi öğretmeni İbrahim Tonguç Şengül, 8. Sınıf öğrencilerinden Tuğba Dik, Merve Koçak, Ahmet Karaca ve Onur Bozkurt katıldı.

Emeği geçenlere teşekkür

Proje hakkında bilgiler veren Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu Müdürü Hüseyin DÖnmez, projenin ilk toplantısının geçtiğimiz Aralık ayında Litvanya’da yapıldığını belirterek; “İlk toplantımızı 5 farklı ülkeden öğretmen ve idarecilerle Litvanya’nın Raseinai şehrinde gerçekleştirmiş ve projede yapılacak aktiviteleri kararlaştırmıştık. 5 gün süren bu hareketlilikte ise Litvanya, Türkiye, Yunanistan, Hollanda ve Portekiz’den 6 ortak okuldan 40 öğrenci ve öğretmen katılımıyla, yaptığımız aktiviteleri paylaştık ve ilerleyen aylarda neler yapacağımıza karar verdik. Toplantı çok başarılı geçti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Kültürel mirasları araştırıyoruz”

Proje koordinatörü ve aynı zamanda Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu İngilizce öğretmeni Hanefi Zobar ise, proje kapsamında, 2 yıl boyunca yaklaşık 25 öğrenci ve 10 öğretmenin değişik ülkelerde yapılacak toplantılara katılacağını belirterek, “ Projemizin temel amacı, kendi ülkemiz ve diğer ülkelerde bulunan somut ya da soyut kültürel mirasları araştırmak. Bu kapsamda, atasözleri, bilmeceler, türkülerimiz, müzelerimiz, yemeklerimiz, tarihi yerlerimiz kısaca köklerimize yolculuk yapmayı planlıyoruz. Gelişen teknoloji çağında unutulan değerlerimizi , teknoloji ve kültürü birleştirerek, yeniden gün ışığına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

“Delilo halayı”na büyük ilgi

Portekiz’de yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Zobar, “ Projede Türkiye’den, Çorum-Boğazkale ve Hatay- İskenderun olmak üzere, iki ortak okul olarak yer alıyoruz. Portekiz’e gitmeden önce öğrencilerimizle atasözlerimizi resmetme çalışması yaptık. Halk oyunları ile ilgili öğrencilerimize bilgi verdik. Kıyafetlerimizi hazırladık. Öğrencilerimiz, Portekiz’de bir hafta boyunca diğer öğrencilerle birlikte derse girdiler. Ders dışı aktivitelerde de minik kültürel gezilerimiz oldu. Portekiz’de ortak okulumuzda yapılan karnaval etkinliğinde, yüzlerce öğrenciye halay çekmeyi gösterip, öğrenci ve öğretmenlerle birlikte Delilo Halayı çektik. Aynı zamanda yapılan diğer etkinlikler de ise Erik Dalı ve Ankara’nın Bağları türkülerimizle kültürümüzü yabancı katılımcılara tanıttık. Bizde ortaklarımızın danslarını öğrendik. Yöremize özgü Yayladağ lokumu, kabak tatlısı ve pişmaniye ise katılımcılardan tam not aldı. Biz ülkemizi ve kültürümüzü her yönüyle binlerce km ötede bile olsa tanıtma fırsatı bulduk. Çok gururluyuz. Bize bu fırsatı veren Türkiye Ulusal Ajansı’na ve Avrupa Komisyonu’na çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Portekiz’de Türk izleri

Hayatında ilk kez uçağa binme fırsatı bulduğunu söyleyen Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu 8. Sınıf öğrencisi Tuğba DİK, “Bizden çok uzaklarda, adını bile duymadığımız bir şehirde, bir okulda Türk Bayrağı’nın dalgalanması beni o kadar mutlu etti ki anlatamam. Okulun koridorlarında ülkemize özgü motifler, tarihi ve kültürel yerlerimizin resimlerini görünce çok sevindim. Okulda öğrencilerle birlikte değişik derslere girdik. Özellikle Matematik dersinde bildiğimiz konularda Portekizli öğretmenlerden güzel dönüşler aldık. Portekizli aileler ve öğrenciler bizlere kendi çocukları ve arkadaşları gibi sahip çıktılar. Türkiye’den giderken, ailemden ayrıldığım için duygulu anlar yaşamıştım ama Portekiz’den dönerken de orada ki arkadaşlarımdan ayrıldığım için çok üzüldüm. İnşallah ilerde okuyup, arkadaşlarımı tekrar görebilmek için elime geçebilecek fırsatları değerlendireceğim” dedi.

Sırada GÖBEKLİTEPE var

Projenin yerelde olan gezilere de destek sağladığı ve bu kapsamda ilk gezinin Mart ayı içinde Suçıkağı Paşa Karaca Ortaokulu öğrencilerinin katılımıyla, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve insanlık tarihinin ilk tapınaklarının bulunduğu Şanlıurfa Göbeklitepe’ye yapılacağı kaydedildi.

Bir cevap yazın