Hatay’a ‘Bakan’ ilgisi!

Hatay; Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ardından bugün de Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı ağırladı. Bir dizi ziyaret ve sınır kapılarında incelemelerde bulunmak üzere Hatay’a gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Zeytin Dalı Sınır Kapısı’nın önümüzdeki hafta devreye gireceğini söyledi.

Reyhanlı TSK Sağlık Komutanlığı Seyyar İlk Yardım Hastanesi, Cilvegözü Sınır Kapısı ve Zeytin Dalı Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunan Bakan Pekcan, bu topraklara yabancı olmadığını belirterek, Hatay’ın uğrak noktalarından biri olduğunu söyledi.

Hatay Valisi Rahmi Doğan’a Zeytin Dalı Sınır Kapısı’nın yapımında göstermiş olduğu katkılarından ve çalışmalarından dolayı teşekkür eden Pekcan, “Zeytin Dalı Sınır Kapımız hazır, inşallah önümüzdeki hafta devreye girecek. Hayırlı, uğurlu olsun. Biz hep beraber kalkınmış, müreffeh, itibarlı ve istikrarlı bir Türkiye için 82 milyon el ele verdik, hep beraber gece gündüz çalışıyoruz, işçimiz, köylümüz, çiftçimiz, sanayicimiz, ihracatçımız, esnafımız, öğrencimiz… Ve tek bir amacımız var ülkemizi daha müreffeh, daha üst gelir seviyesindeki ülkeler ligine yükseltmek” dedi.

“Bizim için hayal kırıklığı”

Türkiye’nin  Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi(GTS) programından çıkarılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Pekcan, “Biliyorsunuz 1975’ten beri GTS’de 3 bin 913 ürün, 121 ülke ABD’ye gümrüksüz olarak ithal edilebiliyor. Türkiye de 1 milyar 700 milyon ihracat rakamıyla bu ülkelerin arasında 5’inci sırada. Sayın Cumhurbaşkanımızın, ihracatın 75 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediği bir dönemde, evet 10 tane ülkeyi gözlem altına almışlardı ağustos ayından itibaren. Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Bolivya, Endonezya, Tayland, Irak, Türkiye de Hindistan da bunların arasında. Biz Türkiye’nin hariç tutulmasını bekliyorduk açıkçası. Maalesef Hindistan ve Türkiye GTS kapsamı dışında tutulmuş. Amerika’ya yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 19’u, bu demek ki 1 milyar 700 milyon dolarlık üründe biz yaklaşık 63 milyon dolar ek gümrük vergisi ödeyerek ihracatımızı gerçekleştirebileceğiz. Ama bu Türk ihracatçıların ihracatını etkilediği kadar, aslında Amerika’daki küçük ve orta ölçekli firmaların ve üreticilerin işlerini bizden daha fazla etkileyecek. Çünkü Türk mallarının kalitesi dünyaca kabul edilmiş, fiyatlarının rekabetçiliği uluslararası kabul edilmiş durumda. Bizden çok Amerika’daki KOBİ’leri etkileyecek. Biz ihracatımızı arttırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Kentteki programları kapsamında yaklaşık 800 esnafla ve sanayi ticaret odası temsilcileriyle bir araya gelecekleri bilgisini paylaşan Pekcan, onların sorunlarını dinleyeceğini söyledi.

Bir cevap yazın