Hatay’ın bu durumuna şaşıracaksınız!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün “2018 Yılı İklim Değerlendirmesi Raporu’na göre, Hatay günlük 100 milimetreyi aşan maksimum yağış alan 10 il arasında yeraldı. Akdeniz Havzası’nın iklim değişikliğinin sıcak hava dalgaları, orman yangınları, kuraklık, sel, fırtına, dolu gibi olumsuz hava olaylarından en fazla etkilenen bölge olduğu belirtilen rapora göre, Türkiye’de geçen yıl kaydedilen “ekstrem hava olayları”nın sayısı 840’a ulaşırken, en fazla şiddetli yağış ve sel meydana geldi.

Türkiye’nin 2018 yılı ortalama sıcaklığının 15,4 santigrat derece olarak belirtildiği raporda,bu sıcaklık 1971’den beri ölçülen en sıcak ikinci yıl olarak kayıtlara geçti.

Ekstrem olaylarda artış

Türkiye’de 1990’lı yıllardan itibaren ekstrem olayların sayısında artışlar gözlendi. 2018 yılında kaydedilen şiddetli yağış, taşkın, kuvvetli kar, don, şiddetli yıldırım, sis, orman yangını, çığ, kum fırtınası gibi ekstrem hava olayları sayısı 840’a ulaştı. Bu olayların sayısı 2017’de 598 olmuştu.

Ekstrem olay dağılımları yaklaşık yüzde 41 ile şiddetli yağış ve sel, yüzde 29 ile fırtına, yüze 16 ile dolu, yüzde 5 ile yıldırım ve kuvvetli kar, yüzde 3 ile don ile yüzde 1’den daha az olarak sis, orman yangını, çığ ve kum fırtınası şeklinde oldu.

 Yağışlar ortalamaları aştı

Türkiye’nin 2018 yılı ortalama alansal yağış miktarı 658,7 milimetre olarak ölçüldü. Bu değer, 1981-2010 ortalaması olan 574 milimetreden yüzde 14,8 daha fazla gerçekleşti. Mevsimsel olarak ise kış, ilkbahar ve yaz yağışlarının normalin üstünde olduğu, sadece sonbahar ayının normalin biraz altında yağış aldığı görüldü. Türkiye, kış aylarında yüzde 25,4, ilkbahar aylarında yüzde 5,7, yaz aylarında yüzde 40,9 oranından ortalamanın üzerinde yağış alırken, sonbahar mevsiminde yüzde 1,1 daha az yağış gerçekleşti.

2018 yılında tüm bölgeler normallerinin üzerinde yağış alırken, en az yağış İç Anadolu Bölgesi’nde, en fazla yağış ise Akdeniz Bölgesi’nde görüldü.

-Yağış rekoru Kemer’de

Rize, Artvin, Bitlis, Kırklareli, İstanbul, Muğla, Antalya, Mersin, Hatay ve Osmaniye’de günlük 100 milimetreyi aşan maksimum yağışlar ölçülürken, Antalya Kemer-Ovacık’ta ölçülen 490,8 milimetrelik değer, günlük maksimum yağış rekoru olarak kaydedildi.

Ülkenin yağışlı gün sayısına bakıldığında ise kuzey kıyılarının 150 gün yağışlı kaldığı, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin yağışlı kalma gün sayısının ise 75 günlere kadar düştüğü görüldü.

Bir cevap yazın