Suriye Sorununu Romanya’da tartıştılar

İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordinesinde başvurusu yapılan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen “Haydi Suriye’yi Konuşalım” isimli Erasmus+ KA347 Gençler ve Politika Yapıcılar Arasında Diyalog projesi kapsamında Romanya’nın Braşov şehrinde Suriye sorunu tartışıldı.

Proje kapsamında, Türkiye, Litvanya ve Romanya’dan 40 kişinin oluşturduğu öğretmen ve öğrenci grubu, 26 Ocak-1 Şubat 2019 tarihleri arasında Romanya’da buluştu.

Projenin koordinatörlüğünü üstlenen Suçıkağı Paşa Karaca İlkokulu Müdür Yardımcısı Hanefi Zobar, proje ile temel amaçlarının ırkçılık ve ayrımcılığa karşı mücadele, göçmenlerin ve mültecilerin sorunlarını tartışma ve elde edilen bulguları karar alıcı ve politika yapıcılarla paylaşmak olduğuna vurgu yaptı.

“Haydi Suriye’yi Konuşalım” toplantısına Türkiye’den 10, Litvanya’dan 10 ve Romanya’dan 20 kişilik bir grup katıldığını ifade eden Zobar, “Bu kapsamda Romanya Braşov Okul Müfettişleri Başkanlığı’nda 1 hafta boyunca çeşitli etkinliklerde bulunduk. Toplantımıza yerel STK temsilcilerinin yanısıra, Braşov Okul Müfettişleri Başkanı Ariana Bucur ve okul müfettişleri, Braşov Göçmen Bilgilendirme Merkezi Başkanı Astrid Hamberger, Braşov Emniyet Müdürlüğü temsilcileri, Braşov Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi temsilcileri, Save The Children Derneği yetkilileri, Suriye, Dominik Cumhuriyeti, Venezuela ve Türkiye’den Romanya’ya göç etmek zorunda kalan göçmenler de katıldı. Yapılan toplantılarda gençlerle ilginç fikirler ve aktiviteler eşliğinde göçmen sorunları üzerine görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

“Ben Suriyeliyim, Ben de İnsanım” sergisine yoğun ilgi

Proje aktivitelerinden birinin de Romanya’da Suriyeli çocukların Suriye’deki savaşı ve Türkiye’deki yaşamlarını içeren resimlerden oluşan resim sergisi açmak olduğunu belirten Zobar, sergiyle Suriye’deki durumu ve ülkemizin Suriyeliler için yaptığı çalışmaları Avrupa’daki gençlere aktardıklarını söyledi.

Braşov’un en gözde okullarından biri olan Andrei Şaguna Lisesi’nin okul girişinde “Ben Suriyelim, Ben de İnsanım” temalı resim sergisinin yoğun ilgi gördüğünü anlatan Zobar, “Yüzlerce öğrenci, okul müdürü ve ziyaretçinin gezdiği sergiyle amacımız; Suriye gerçeklerini Avrupa’ya anlatmaktı. Aynı zamanda Uluslararası Okulda Şiddeti Önleme gününde, katılımcılara Suriye meselesi konusunda açıklamalarda bulunduk” dedi.

“Sırada Litvanya Meclisi Var”

Benzer etkinliklerin Litvanya’da da yapılacağını söyleyen Hanefi Zobar, “Litvanya’da bulunan ortağımız Litvanya Millet Meclisi Başkanı okullarında ziyaret ederek, projemiz hakkında bilgi aldı. Litvanya’da yapılacak toplantı için, mecliste randevu ayarlayacaklarını ve milletvekilleri ile bu meseleyi görüşebileceğimizi söylediler. Biz Suriye meselesini ve ülkemizin Suriyeliler için yaptıklarını herkese anlatmak için bu yola çıktık. Adım adım bu yolda ilerliyoruz. Bize, bu yolda yardımlarını esirgemeyen kıymetli ortaklarımız Silviana Elena Cioceanu ve Loreta Vaiciuliene’ye, aynı zamanda proje hareketliliklerinde bizlere destek olan idareci ve öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“Göçmenlerin sıkıntılarını anlamak için yaşamak lazım”

Proje hareketliliğine Türkiye’den katılan İskenderun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Hayriye Nisa Ateş ise, “1 hafta boyunca ülkemizden ayrı kaldık. Ailemizin yanı sıra, yemeklerini bile özledik. Şimdi ülkemize göç etmek zorunda kalan insanları daha iyi anlamaya başladık. Bilmediğiniz bir ülkedesiniz, dilini bilmiyorsunuz, yaşamlarını tanımıyorsunuz. Öğretmenlerimizle birlikte bu zorluğun üstesinden geldik ama Allah kimseyi vatanından etmesin” diyerek, önemli bir mesaj verdi.

Bir cevap yazın