‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ kapsamında farkındalığı artırmak amacıyla açıklamada bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu ve Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ezgi Oymak, en çok görülen kanser türlerinin; akciğer, meme, prostat, kalın bağırsak ve cilt tümörleri olduğunu söyledi. Bu kanserlerin tarama programları ile erken tespit edilebileceğini ifade eden onkoloji uzmanları, toplumun her bireyini kansere karşı harekete geçmeye davet ederken, “Onkoloji ekibi olarak, kanserle mücadelede hastalarımızın yanınızdayız” mesajı verdi.
“Kanseri önlemek mümkün”
Kanserde, erken tanı ile tedavi şansının arttığını ve alınabilecek basit önlemlerle bu kanserlerin önüne geçilebileceğini vurgulayan uzmanlar, “Kanser oluşmasında bireyin genetik yapısının rolünün olduğu bilinse de, kanserlerin çoğu sebebin çevresel faktörler olduğu tahmin edilmektedir. Tek başına 7 kanser tipine neden olan ve diğer kanser türlerinin de artmasına yol açan sigaranın etkisi ise büyük. Tütün mamullerinden uzak durmanın yanı sıra, düzgün ve sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve hareketli yaşam, şişmanlığın önlenmesi, yağ ve tuz alımının azaltılması, meyve ve sebze gibi posalı ve bol lifli besinlerin tercih edilmesi, güneş ışığına aşırı maruz kalmamak da birçok kanser türünün ortaya çıkmasına belirgin şekilde engel oluyor” dedi.
“Kanser tarama programları hayat kurtarır”
Kanserin erken teşhis edildiğinde, hastada yüksek tedavi başarısı elde edildiğini vurgulayan uzmanlar, kadınlar ve erkekler için ücretsiz tarama programlarının yapıldığına dikkat çekerek, “KETEM birimlerinde ücretsiz olarak yapılan taramalar kapsamında, meme kanserinde erken teşhis için her kadının ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmasını, 40 yaşından sonra senede bir mamografi çektirmesini, rahim ağzı kanserlerinde erken teşhis için 30 yaşından sonra her sene smear testi yaptırmasını tavsiye ediyor. Bağırsak sistemi kanserlerinin taraması için kadın ve erkeklerin 50 yaşından sonra 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yaptırması ve 10 yılda bir kolonoskopi ile kontrol edilmesi öneriliyor. Prostat kanseri için 55 yaşından sonra yılda bir PSA tahlili yapılması tavsiye ediliyor. Akciğer kanserleri içinse sigarayı bırakmanın herhangi bir tetkik ile sürekli tarama yapılmasından çok daha etkin bir önlem olduğunun altını çiziyorlar. Bu nedenle özellikle sebebe ilişkin hiç bir faktörün bilinmediği durumlarda, sebepten korunma olamayacağından, erken tanı daha fazla önem kazanmaktadır” dedi.
“Kanserle ilgili bilgi kirliliğine dikkat”
Kanserin tek bir hastalık ve tek bir sebebinin olmadığını, her hastanın ayrı değerlendirildiğini vurgulayan uzmanlar, hastaların doğru yönlendirilmesinin önemine dikkat çekerek, “Bölgemizde 4 yıldır hizmet vermekte olan tek onkoloji birimiyiz. Tıbbi Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisi olarak iki ayrı bölümde, senede ortalama 600 – 700’e yakın yeni hastaya onkolojik tedavi uyguluyoruz. Aktif olarak modern kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinin yoğun şekilde uygulandığı İskenderun Gelişim Hastanesi’nde, hastaların takipleri deneyimli onkoloji ekibi tarafından yürütülmektedir. Hastaların onkoloji uzmanına danışmadan, şehir dışında çeşitli merkezleri gezdiklerini ve çok zaman harcadıklarını üzülerek görüyoruz” dedi.