Halk arasında kalp romatizması olarak bilinen ‘Akut Romatizmal Ateş Hastalığının’, her yaşta görülebileceğini söyleyen İskenderun Gelişim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Cevat Tanalp, çocukluk çağında boğaz enfeksiyonlarının erken tanı ve tedavisiyle kalpte kalıcı hasarların önüne geçilebildiğine dikkat çekti.
Kalp romatizması hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Ali Cevat Tanalp, “Kalp romatizması; halk arasında beta denilen mikrobun bademciklere yerleşerek, oradan kalbe tutulum yapmasıyla oluşan tahribattır. Kalp romatizması çoğunlukla; 5 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda görülmesine rağmen, her yaşta ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde, iltihap kalbin kapakçıklarına yerleşir. Bu hasardan en fazla mitral kapak, ardından aort kapak etkilenmektedir. Bu kapakçıkların birinde ya da birden fazlasında darlık veya yetmezlik ya da her ikisi bir arada bulunabilmektedir. Bu nedenle boğaz enfeksiyonlarının tedavisi büyük önem taşımaktadır” açıklamasında bulundu.
“Erken tanı ve tedavi önemli”
Kalp romatizmasının başlıca belirtilerinin nefes darlığı, kuru öksürükler, göğüs ağrısı, düzensiz kalp ritimleri, yorgunluk, el ve ayaklarda üşüme olduğunu belirten Doç. Dr. Tanalp, “Hastalığın erken teşhis edilmesi, kalp romatizmasında çok büyük önem taşımaktadır. Ailelere; çocuklarında üç günden fazla görülen yüksek ateş durumunda ve bademcik enfeksiyondan şüphelendiklerinde, mutlaka bir sağlık kuruluşunda beta mikrobu olmadığının teyidini almalarını tavsiye ediyoruz” dedi.