Kırmızı alarm; Türkiye’nin kan stokları azaldı!

Soğuk ve kar yağışlı havalar, Türkiye’nin ihtiyacı olan kanın tamamını karşılamak için hizmet veren Kızılay’ın kan stoklarını da olumsuz etkiledi. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, yaşanan olumsuzluklara dikkat çekmek amacıyla sosyal medya hesaplarından “Acil Duyuru” başlığıyla, tüm Türkiye’yi kan bağışına davet etti.

Kış şartları dolayısıyla kan bağışının düştüğüne ve kan ihtiyacının arttığına dikkat çeken Dr. Kerem Kınık, acil uyarısı ile yayınladığı mesajında, “Kan stoklarımız azaldı, kan ihtiyacımız arttı. Kış şartları nedeni ile kan bağışı sayılarımızda ciddi düşüş var. Her gün hastalarımız için 9 bin ünite kan bağışı almak zorundayız. Sizleri Kızılay kan bağış noktalarımıza bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kan stoklarının da azaldığına dikkat çeken Kınık, “Oysa hastanelerdeki kan ihtiyacı azalma bir yana artış eğilimi gösteriyor kış aylarında. Kan uzun süre saklanabilen bir tedavi aracı değil maalesef. Kızılay olarak her gün yaklaşık 9 bin ünite kan bağışı almamız ve hastanelere ulaştırmamız gerekiyor. Ancak kan bağışlarımız şimdilik günlük 7 binler dolayında ve soğuk ve yağışlar nedeniyle daha da düşüş eğiliminde. Kış aylarına maksimum kan stokuyla girmemize rağmen, 60 binler dolayında olması gereken stok sayımız 40 binlerin altına inmiş durumda. Bu nedenlerle zaten duyarlı olan tüm milletimizi bir kez daha kan bağış noktalarımıza davet ediyoruz ve birbirimize ihtiyacımız olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.

Bir cevap yazın