‘Basın Bayramı kutlu olsun’

Gazetecilere sosyal ve ekonomik haklar sağlayan ve Türk basınında bir dönüm noktası olan 212 sayılı yasanın 10 Ocak 1961 yılında kabul edilmesiyle birlikte, her yıl 10 Ocak’ta kutlanan “Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla yapılan kutlama mesajlarında basının önemine dikkat çekildi. Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’in 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle il ve ilçede görev yapan basın mensuplarının bayram coşkusuna ortak oldukları ve duygularını dile getirdikleri mesajları şöyle:

‘Tarafsız, özgür ve basın ahlak kuralları öncelik’

Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Basın sektörü çalışanlarının haklarını düzenleyen Basın İş Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1961 yılından bu yana 10 Ocak günü, “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanmaktadır.  Tarafsız, özgür ve basın ahlak kurallarına uyan bir medyanın toplumsal gelişmenin sağlanmasında önemli bir rolü vardır. İletişim hızı ve buna bağlı olarak etkileşim sürecinin belirleyici olduğu dünyamızda medya gücü, insanlara haber ve bilgi akışı sağlamanın hâlâ en önemli araçlarından biridir. Bununla birlikte iletişim teknolojilerinin bireysel kullanım oranındaki hızlı artış, yazılı ve görsel basının yanı sıra sosyal medya olarak adlandırılan yeni bir olguyu günlük hayatın içerisine dâhil etmiştir. Sosyal medya faktörü, basının faaliyet ve etki alanını genişletmenin yanında yanlış ve taraflı algı oluşturmanın bir aracı olarak da kullanılabilmektedir. Bu açıdan her anlamda objektif ve doğru bilgiye daha kısa sürede ulaşma ihtiyacının artmış olması, basının sorumluluğunu daha da artırmıştır. Keza gelişen anlık durum ve olaylar karşısında toplumsal dinamiklerin zamanında vereceği refleks ve doğru sosyal tepkiler hayati derecede önem kazanmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir” ilkesinden hareketle her şart altında çalışmalarını sorumluluk bilinci içerisinde sürdüren tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.”

‘Basın, demokrasilerin en büyük güvencesidir’

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Basın mensuplarımızın, sevinç ve gururunu gönülden paylaşıyoruz. İletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte toplumun aydınlanmasında önemli bir rol üstlenen basın, internet medyası ve sosyal medya ile yelpazesini genişletmiş, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına erişmiştir. Kamuoyunun bilgilendirilmesinde doğru ve güvenilir haber yapma, objektif olma, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde barındıran bir mesleği icra eden gazeteci arkadaşlarımız, aynı zamanda vatandaşla Devlet arasında köprü görevi görmektedirler. Ülkemizin ve kentimizin sorunlarını kamuoyuna aktaran, etkin çözüm önerileriyle toplumsal yapının ve kamu kurum ve kuruluşlarının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan basın mensuplarımızın yorum ve görüşleri, idareciler olarak bize de çalışmalarımızda önemli faydalar sağlamaktadır. Ayrıca, son dönemde yaşanan menfur darbe girişimi gösterdi ki milli değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlükleri temel alan bir anlayışla görevini yerine getiren basın organları demokrasilerin en büyük güvencesidir. Tarihimizde eşi görülmemiş bir ihanet ile devletimizin bekasına, milli iradeye ve milletimizin kardeşliğine 15 Temmuz darbe girişimi ile kast eden hain odaklara karşı devlet büyüklerimizin, siyasi liderlerin, güvenlik güçlerimizin ve milletimizin kahramanca karşı koymasının yanı sıra basın kuruluşlarımızın da milli birlik ve bütünlüğümüzü koruyucu tutum ve yayınlarından dolayı bu hainlerin emellerine ulaşamamasında büyük pay sahibi olduğu aşikârdır. Bu manada basın mensuplarımız her türlü övgü ve takdiri hak etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle; İlçemizde basın ahlak ve meslek ilkelerine bağlı olarak, kamuoyunun doğru ve tarafsız bilgilendirilmesinde büyük rol üstlenen değerli basın mensuplarımızın ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyor, sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum.”

“İskenderun Basını, ilçenin gelişmesine katkı sunuyor”

İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, “Demokrasinin temel taşlarından olan basın, düşünce, anlatım ve haber alma özgürlüğünün en etkili aracıdır. Bu anlamda kurumlarla bireyler arasında veri akışını sağlayarak demokrasinin korunması için önemli bir görev üstlenmektedir. Aydınlatıcı ve yol gösterici işleviyle basın, sivil toplumun dinamizmini beslemekte, demokrasinin sağlıklı şekilde işlemesinde ve güçlenmesinde önemli rol üstlenmektedir. Kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden gazeteci arkadaşlarımız, vatandaşın en doğal hakkı olan zamanında doğru ve eksiksiz bilgi almalarını sağlayarak milletin vicdanına ses olmaktadırlar. Bu duygu ve düşüncelerle, ilçemizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi ve kalkınmasına gündeme taşıdıkları konularla katkı sağlayan, yaptıkları görev gereği bir anlamda kamu hizmeti ifa eden değerli basın çalışanlarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutlarım.”

Bir cevap yazın