Türkiye’ye Kızıldeniz’den gelen ve balıkçıların zehirli olduğu için tercih etmediği aslan balığının doğru temizlenmesi halinde güvenli bir şekilde tüketilebileceği İskenderun’da düzenlenen etkinlikle ispatlandı. Doğa ve Bilim Derneği öncülüğünde İskenderun Teknik Üniversitesi, İskenderun Belediyesi ve Su Ürünleri Kooperatifi’nin desteğiyle düzenlenen mangal keyfinde, gösterişli yüzgeçleri, kımızı ve siyah çizgileriyle göz alıcı olan aslan balığı temizlendikten sonra mangalda pişirilerek katılımcılar tarafından tüketildi.
Doğa ve Bilim Derneği sözcüsü Servet Doğdu, Aslan balığının nasıl temizlenip tüketebileceğinı uygulamalı olarak anlatıldığı etkinlikte, Prof. Dr. Cemal Turan da aslan balığı için ABD’de 3 bin dolara kadar ödüllü festivaller düzenlendiğini, Meksika’da ise özel yemeklerini yapıldığını ifade etti.
Doğa ve Bilim Derneği Başkan Yardımcısı öğretim üyesi Mevlüt Gürlek ise aslan balıklarının aşırı bir şekilde çoğaldığını, yerli türlerin üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmak için harekete geçtiklerini belirterek, “Aslan balıkları için alınması gereken önlemlerin başında avlanması geliyor. Aslan balıkları kuyruk hariç diğer yüzgeç ışınlarının zehirli olmasından dolayı genellikle balıkçılar tarafından avlanmamakta ve halk tarafından tüketilmemektedir. Denizlerimizde aşırı çoğalan ve denizel ekosistemimize büyük zararlar veren istilacı aslan balığı aslında yenilebilen lezzetli bir balık türüdür” dedi.
Balıkçılar da aslan balığını bugüne kadar avladıklarında zehirli olduğu için denize geri bıraktıklarını belirterek, “Artık nasıl tüketileceğini öğrendik. Şimdi aslan balıklarını avlayacağız” diyerek, balığın lezzetine baktı.