RobİSTE insandan farksız!

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nün geliştirdiği insansı robot RobİSTE, artık yabancı dil öğrenme konusunda da öğrencilere yardımcı olacak. Komutu yerine getirebilme, sorulara yanıt verebilme, sunum yapabilme ve halay çekme gibi özelliklerine yabancı dil konuşma da eklenen 5 kilogram ağırlığında 57 santimetre boyundaki robot, yapılan kodlama çalışmalarıyla İngilizce, Arapça, Fransızca, Almanca, Japonca, Çince ve diğer dilleri de konuşabiliyor ve öğrencilerle yabancı dilde pratik yapabiliyor.

“Yazılımsal hünerle robotu daha da hareketlendireceğiz”

Öğrencilerin ilgi odağı haline gelen Robiste’nin üniversitenin maskotu haline geldiğini söyleyen İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm  Başkanı Doç. Dr. Yakup Kutlu, “Öğrencilerin yabancı dili öğrenme veya yabancı öğrencilerin Türkçe diyaloglarını geliştirmek amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Robiste, insanlarda aldığı bilgileri sentezleyip ne söylediğini anlayabiliyor ve ona göre kendi algoritmasına göre cevap verebiliyor. İnsanların yüzünden onun duygusal yapısını tahmin etmesi üzüntülü ise ona göre teselli moduna geçmesi, sevinçli ise onun mutluluğuna ortak olmasını göstermesi gibi hareketleri de kazandıracağız. Robotu hareket haline getirmek, tamamen yazılımsal bir hüner” dedi.

‘Daha çok robot üreteceğiz’

Bu çalışmanın tamamen ekip işi olduğunu dile getiren Kutlu, “Hedefimiz bu robotumuzun çoğaltılmasını sağlayacak bir ortam oluşturmak. Üretimle beraber öğrencilerin de içerisinde olduğu büyük bir laboratuvar kuracağız. Orada öğrencilerin kendi tasarımlarını üretebileceği bir bilim merkezi oluşturacağız. Şimdiki çalışmalarla var olan bir robotun neler yapabileceğini gösterebilmek istiyoruz. Öğrencilerle ve akademisyen arkadaşlarımızla bunu başaracağımıza inanıyorum. Robotumuz yürümekten tutun da konuşmaya kadar, oyun oynamaktan tutun horon, harmandalı ve halay çekmeye kadar birçok işi yapabiliyor. Robotumuzda 20’den fazla motor mevcut. Her eklemi parmaklardan tutun, kollara ve ayaklara kadar esnek bir donanımı var. Üzerinde bulunduğu iki kamerayla insanların resimlerine bakarak kişiyi tanıyabilir. Kişinin duygularını anlayabiliyor. Duygularına göre konuşma kabiliyeti kazandırılabiliyor. Çöp ve top toplama becerilerine sahip” ifadelerini kullandı.

‘Dil gelişimine katkı’

Robotun öğrencileri motive edici bir özelliği olduğunu ve yabancı dil geliştirme anlamında da onlara yardımcı olacağını ifade eden Kutlu, “ İngilizceyi konuşarak öğrenme olarak bir bakış açımız var. Bununla ilgili yenilikçi İngilizce öğrenme noktası oluşturduğumuz salonumuz var. Öğrenciler orada tamamen yabancı dil konuşacakları bir sohbet ortamı oluşturduk. Amacımız; Robiste’yi oraya koyarak öğrencilerin çekinerek de olsa kendi aralarında yapmak isteyip yapamadıkları çalışmayı Robiste’yle yapabileceklerini göstermek” derken, yabancı uyruklu öğrencilerinin de Robiste’yi Türkçe konuşmayı öğrenme anlamında kullanabileceklerini ifade etti.

 

 

Bir cevap yazın