Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay’ı tarihi zenginlikleri ve kültürel dokusunun yanı sıra bitki çeşitliliğiyle de dünyaya tanıtacak olan EXPO 2021 Fuarı hazırlıkları dünya Expo’larının en üst denetim organı olan Uluslararası Bahçe Bitki Üreticileri Birliği(AIPH)’nin denetiminden geçti.
Medeniyetler Bahçesi ana teması ile 2021 yılında AIPH onaylı Uluslararası Bahçe Bitkileri Sergisi için ilerlemeyi gözden geçirmek üzere Hatay’a gelen AIPH Yönetim Kurulu Başkanı Bernard Oosterom, AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe ve beraberindeki heyet, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı makamında ziyaret ettikten sonra, 300 dönümlük sergi alanında incelemelerde bulunarak, yetkililerden proje alanları hakkında bilgiler aldı.
“Bugüne kadar yapılmış dünya EXPO’larından farklı olacak”
Doğanın içinde büyüyüp, toprağın bereketinden faydalanan nesiller olarak EXPO’nun Hatay için önemine değinen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “8 bin 500 yıllık geçmişi olan bu kentte her zaman sevgi, barış ve kardeşlik içinde yaşanmıştır. Bu kent, medeniyetlerin buluşma noktası olmuştur. Şehrimizde, Hıristiyanların hac merkezi olarak gördüğü St. Pierre Kilisesi ve Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camisi yer almaktadır. UNESCO tarafından ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na layık görülerek damak çatlatan lezzetleriyle gastronomi unvanını kazanan şehrimizin adını EXPO 2021’le de ‘Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla tüm dünyaya başarıyla duyurmaya hazırlanıyoruz. EXPO 2021’in Hatay’da gerçekleşecek olmasını sağlamak en büyük gurularımızdan biridir. Bu uğurda 300 dönümlük bir cennet bahçesi oluşturacağız. Hatay’a bugüne kadar yapılmış dünya EXPO’larından daha büyük bir başarı sağlamak amacındayız. Ana strateji piramidimizin başında EXPO’nun ana teması Medeniyetler Bahçesi, Cennet Bahçesi ve bu bahçenin içindeki çiçekler ve bitki sektörü geliyor. 3 bin değişik bitki türü ve 300 endemik bitkinin ve binbir çeşit fidanın yetiştiği dünyanın en verimli topraklarının bulunduğu Hatay’ı tamamen bir açık botanik parkına dönüştürmek, bunun için çiçek ve botanik araştırma enstitüsü, çiçek ve botanik halk akademisi ve pazarlama kümelenmeleri ve kooperatifleri kurmak ve bu sektörü sürdürülebilir yapma temel hedefimizdir. İkincisi 800 adet tıbbi ve aromatik bitkisi bulunan Hatay’da bu sektörü enstitü ve akademi ile destekleyip cennet bahçelerinin bir bölümünü bitkisel terapi, tedavi ve rehabilitasyon merkezine dönüştürüp dört mevsim sağlık ve doğa turizmini burada desteklemek. Üçüncüsü ve belki de bugün Hatay’da en güçlü olduğumuz konu olan ekolojik tarım ve yiyecek içecek sektörü, kısaca gastronomi sektörü ile EXPO stratejisini taçlandırmak ve hedefe daha hızlı ulaşmak istiyoruz. Dünya, Hatay’ın kutsiyetini ve tarihten gelen medeniyet birikiminin farkında olduğunu aslında bize EXPO 2021 Hatay ev sahipliğine layık görerek ve UNESCO Gastronomi Kenti olmamızı tescilleyerek insanlığa mal etmek istiyor. Bu kente yanı başındaki savaşa rağmen topyekün bir tarih yazmaya kararlıyız, davamıza inanıyoruz ve inançla da çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.