Yüzde 40’ın içinde Arsuz’un payı çok fazla

Maydanoz üretiminde Türkiye’de yüzde 40’lık paya sahip olan Hatay’da, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre 2016 yılında 20 bin dekar alanda yaklaşık 23 bin ton üretim yapılırken, bu yıl 38 bin 65 dekar alanda 45 bin tona yakın maydanoz yetiştirildi. Yüzde 40’lık payda önemli bir edinen tarım ve turizm ilçesi Arsuz’da maydanoz üretimi önemli gelir kaynakları arasında yer alırken, çiftçiler tarafından tercih edilen ürünler arasında da ilk sıralarda yer alıyor.

Verimli toprakları ve uygun iklim yapısıyla ilçede dört mevsim maydanoz hasadı yapılabildiğini söyleyen Arsuz Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal, son iki yılda Hatay’da yaklaşık iki katına çıkan üretimin yüzde 20’sinin Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini söyledi.

Hatay’da yetişen maydanoza ilginin artmasının üretime de olumlu yansıdığını ifade eden Nal, “Ürüne ilgi artınca, çiftçi de tabii ki kazandığı yere yatırım yapıyor. Bu da maydanoz üretimini olumlu etkiliyor. Maydanoz daha çok çuvallarla satışa sunuluyor ve her bir çuvalda ortalama yüz bağ maydanoz bulunuyor. Tarlada şu an maydanozun bağı 30 kuruştan satılıyor. Kış aylarında ise fiyatın 1 liraya kadar çıkmasını bekliyoruz” dedi.

 

Bir cevap yazın