‘Zeytin, ‘ALTIN ÖZÜ’dür’

Hatay Valiliği himayesinde Altınözü Kaymakamlığı ve Altınözü Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 2. Altınözü Zeytin ve Zeytinyağı Festivali görkemli bir törenle start aldı. Hatay’ın zeytin diyarı Altınözü’nü, zeytinini ve zeytinyağını ulusal ve uluslararası arenada tanıtmak için düzenlenen festivale Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı,  İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Canan Karatay, Ak Parti Hatay Milletvekilleri, Ak Parti Hatay İl Başkanı İbrahim Güler, belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Atatütk Anıt Alanı’na çelenk sunumu, Babatorun Mahallesi’ndeki zeytin bahçesinde zeytin hasadı ve fidan dikimi ile 2. Altınözü Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde zeytinyağının önemine dikkat çekildi.

“Ovada zeytin bereketi var”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Altınkaya Mahallesi’nde yapılacak olan göletle beraber Altınözü zeytininin daha verimli hale geleceğini ifade ederek, “Tarım Orman Bakanımızla birlikte, milletvekillerimiz, valimizle birlikte dün Hatayımıza geldik. Çok güzel bir toplantı yaptık. Tarımı konuştuk, Hatay’ı konuştuk, ne yapabileceğimizi konuştuk. Aslında bakanlık olarak festival programımız önceden yoktu. Fakat sayın vekillerimiz, bu hasat festivalinden bahsedince, sayın bakanımızın takdirleriyle ben de bugün sizlerle beraber olmak istedim. İkincisi düzenleniyormuş, ben de burada sizlerin arasında olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Tabi ki sizin çok beklediğiniz Altınkaya Göletimiz var. Onun da çalışmalarını başlattık. İnşallah, onunla birlikte bu ovada zeytini verimli, daha bol, bereketli alırsınız. Hayırlı, uğurlu olsun inşallah. Bereketli olsun diyorum. Hepinize en derin sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum” dedi.

“Herkes bir zeytin ağacı ekmeli”

Zeytinin ve zeytinyağının ömrü uzattığını ifade eden Karatay, herkesin bir zeytin ağacı ekmesi gerektiğini söyledi.

Sağlıklı yaşam bahşettiği için zeytinyağının altınla kıyaslanamayacağını söyleyen Karatay, “Zeytinyağının ömrü uzattığı uzun zamandan beri biliniyor. Zeytinin de aynı zamanda zeytin yaprağının da çok büyük faydası, sağlığa katkısı olduğu asırlardan beri biliniyor. Yani milattan önce 5. Yüzyılda Hipokrat bunu söylemiş. Milattan önce Aristo, Atina’ya diyor ki, ‘Eğer bir kişi zeytin ağacı keserse, onun başı vurulacak’ diyor. Kanun var Atina Meclisinde, zeytin ağacı kesenin başı vurulacak diye. Nazım Hikmet ne diyor, ’70 yaşında dahi olsanız, kendiniz için bir zeytin ağacı ekeceksiniz’ ağaçlarımızı kesmeyeceğiz, mutlaka zeytin ağacı ekeceğiz, çocuklarımız için, bizim torunlarımız için, geleceğimiz için… Bu nedenle zeytin diyarı Altınözü çok önemli” dedi.

“Zeytinyağı, altının özü”

Zeytinyağının meyve suyundan farkı olmadığını ve içilebileceğini söyleyen Karatay, “Zeytinyağı ve Altınözü yağı, Altının özü olan yağ, meyve suyudur. Suyunu istediğiniz kadar içebilirsiniz. Akdeniz ülkesiyiz, yemeklerde zaten kullanıyoruz. Akdeniz’de istediğiniz kadar kullanabilirsiniz, salatada kullanabiliriz, cacığa kullanabiliriz, yoğurda koyabiliriz, peynire katabiliriz. Ne aklınıza gelebiliyorsa yapabiliriz ama içmek de ayrıca, ayrı bir güzelliktir. Zeytinyağı yani Altınözü, zeytinyağına artık zeytinyağı demiyorum, altının özü diyorum. Altınözü prebiyotiktir. Bağırsaktaki floraları, doğal floraları ağzımızdan itibaren, midemizden itibaren düzenler. Dost bakterilerin çoğalmasını sağlar ve bizi gençleştirir ve de dinçleştirir, alzaymırı önler, kanseri önler, kalp krizini önler. Onun için mutlaka her gün zeytin tüketilecek, her gün zeytinyağı içilecek, hiç korkmayın. Yalnız yanında ekmek olmayacak ” diye konuştu.

“Zeytinden ve zeytinyağından ayrılmayın”

Altınözü zeytininin reklam yüzü olan Canan Karatay’ın Altınözü’nün fahri hemşehrisi olacağını vurgulayan Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur ise ilçede 5 milyon zeytin ağacı olduğunu belirterek, “Biliyorsunuz Türkiye’deki her 10 ağaçtan bir tanesi Hatay topraklarında yetişiyor. Bunun da 5 milyonu Altınözü topraklarında yetişiyor. Bugün 5 milyon 1’i bulduk. Sayın Canan hocamızın ağacı 5 milyon 1. ağacımız. Canan Karatay hocamız, belediye başkanımızın almış olduğu kararla Altınözü’nün fahri hemşehrisi ilan edildi. Bugünde inşallah beratını alacak. Biz kendilerini Altınözü zeytininin, Hatay zeytininin tanıtılmasında, marka yüzü olarak seçmiştik. Bu sene de bizi yalnız bırakmadı. Gerçekten Türkiye’de bir sürü profesörlerimiz var ama Canan Hocam mahallemizden bizim ablamız, annemiz, teyzemiz. Özellikle bu noktada söyledikleri biraz daha kalbimize işliyor. Herkes Canan Hocamızın söylediklerine dikkat ediyor. Ve Canan Hocam diyor ki, zeytinden ve zeytinyağından ayrılmayın. Uzun ve sağlıklı ömrünüz olsun istiyorsanız, ortalama yaş Türkiye’de 82’ye çıktı bayanlarda, erkeklerde 78 civarında. İnşallah erkeklerde biraz daha fazla tüketerek aradaki farkı kapatacaktır” şeklinde konuştu.
Festival, çeşitli yarışmalar ve aktivitelerle yarın akşama kadar devam edecek.

Bir cevap yazın