Bebeğimi nasıl ve ne kadar giydirmeliyim?

Havaların soğuması ile yenidoğan bebeklerde en sık rastladığım soru; bebeğimi nasıl ve ne kadar giydirmeliyim?

Öncelikle ortam ısısından bahsetmek istiyorum. Toplum olarak çocuklarımız üşür mü? Endişemiz yaygın, bebekleri genelde gerekenden çok daha sıcak ortamlarda, gerekenden fazla giydiriyoruz.

*Ortam sıcaklığının kış aylarında 21-25 derece arasında olmasına, özellikle 25 dereceyi geçmemesine dikkat etmeliyiz.

*Nem oranı da bebeklerinizin rahat nefes alıp vermesi ve burun tıkanıklığını daha az yaşaması açısından önemli, odanın nemi %40-60 arası uygun.

Yenidoğan bebek muayenesi yaparken, genelde şaşkınlık içinde kalıyorum. Her katın altından bir kat daha çıkıyor, bebeği biraz soyunca haliyle rahatlıyor, elleri kolları hareket etmeye başlıyor ve anne memesini daha etkin emiyor.

*Öncelikle her bebek ve aile kendine özeldir. Anne bebeğini zaman içinde daha iyi tanıyacak, üşüme, acıkma bulgularını öğrenecek. Bu ilk zamanlar biraz sabredin. Bir süre geçince bebeği sıcak mı rahatsız ediyor soğuk mu çok iyi anlayacak. Bu yüzden belirteceğim öneriler temel ve genel öneriler olacak.

* Doğumun şekli nasıl olursa olsun ilk 30 dakika-1 saat içerisinde bebek ve anneyi ten tene temas uygulayacak şekilde buluşturup emzirmesini sağlamak çok önemli! Anne teni ile temas eden bebek asla üşümez, vücut ısısı çabuk toparlar.

*Bebek doğumdan sonra ilk 4-6 saat el ve ayağına patikler sarılıp, başına bere takılırsa, dış dünyaya adapte olduğu bu dönemi daha rahat atlatır.

*Daha sonraki saatler için evin içinde siz ne giyiyorsanız bebeğe bir kat fazlasını giydirmenizi öneririm. Gece yatarken üzerine tek kat örtmenizi tavsiye ederim.

*Özellikle İlk 40 gün bebeğiniz uyurken uyanamıyor, aranmıyor meme istemiyorsa siz ilk günler 2, sonraki günler 3 saate bir, üzerini bir kat soyup, sırtını sıvazlayıp uyandırın. Sıcak nedeni ile gevşemiş olabilir.

*Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini el ve ayağa dokunarak değil, ensesine dokunarak anlayabilirsiniz.

SEVGİYLE KALIN

Bebek Bakımı ile ilgili daha fazla bilgi için İNSTAGRAM HESABIMI TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

@annesütüdoktoru

 

 

 

Bir cevap yazın