Şarbon hastalığı; sığır, koyun, keçi, deve gibi ot yiyen hayvanlardan insanlara bulaşan bir enfeksiyondur. Şarbon hastalığının etkeni BacillusAntracis adı verilen bir bakteridir. Toprakta yıllar boyunca canlı kalabilir. Hastalık, ot yiyen hayvanlarda görülür ve zoonoz karakterli olup, insanlara da bulaşır. Hasta hayvanlar da diğer hayvanlara bulaştırır. Şarbon hastalığının görüldüğü bu bölgelerde hayvanlar için kullanılan şarbon aşısı yapılmalıdır. Fakat bu aşı insanlarda kullanılmaz. Solunum, sindirim sistemi ve deride görülen tipleri vardır.
Sindirim sistemi şarbonu, şarbonlu hayvanların etlerinin yenmesiyle ortaya çıkar. Çiğ et ya da iyi pişmemiş et tüketimi çok önemli bir risk faktörüdür. En tehlikeli ve ölümcül olan şarbon türü sindirim sistemi şarbonudur. Bulantı, kusma, ishal, halsizlik, ateş gibi belirtilerle kendini gösterir. Sindirim sisteminde görülen şarbon hastalığı neticesinde kan kusma ve kanlı dışkılama görülür.
Şarbonlu hayvan etinin yenmesi, şarbonlu hayvanlarla doğrudan temas ya da dolaylı olarak temas etmekle, hasta hayvan yünleri, derileri ve kılları ile bulaşabilen bir hastalık türüdür. Hastalığın görüldüğü ülkelerden hayvan ve hayvansal kaynaklı ürün alımı, laboratuar çalışmalarında yaşanan dikkatsizlik de hastalık bulaşmasına etkendir.
Sindirim sistemi şarbonundan korunmak adına hasta hayvanın kendisi ile eti, sütü, peynir gibi ürünleriyle kesinlikle temas kurulmamalıdır.
Bu hastalıktan korunmak adına beslenme düzeninizde dikkat etmeniz gereken önemli noktalar:
- Tüketeceğiniz etin uygun sıcaklıkta ve iyi piştiğinden emin olunuz.
- Dışarıda tüketeceğiniz veya satın alacağınız et ve et ürünlerinin nerden geldiğini, kalite ve kesim, veteriner belgelerini sorgulayınız. Çiğ ve iyi pişmemiş et ve et ürünlerinden olabildiğine uzak durunuz.
- Özellikle sıcak havalarda tercih edilen dondurma, milkshake ve ayran gibi ürünlerin seçiminde ve tüketiminde dikkatli olunuz. Açıkta satılan çiğ sütün yeterli süre kaynatılması şarbon riskini oldukça azaltacaktır.
- Yine önemli bir noktaya değinmek gerekirse deriye basılı peynirlerin tüketiminde de dikkatli olmaya özen gösteriniz. Satın alınan peynirin üretim aşamalarını sorgulayınız. Etiket okuyunuz.
- Kasap ve şarküterilerde satılan et ve ürünleri genellikle veteriner kontrollü hayvanların kesimiyle satışa sunulmaktadır. Et üzerindeki damga satın alma kriterlerinizden biri olmalıdır. Hayvan satın alınırken kulak küpelerinden onay veren veteriner hekimin isim ve sicil numarasına ulaşma şansınız olacaktır.
- Tüm bu uyarılara dikkat ederek hastalıktan korunma adına daha sağlam adımlar atmış olacaksınız. Sağlıklı beslenebilme adına hayvansal kaynaklı ürünleri hayatınızdan tamamen çıkarmak gibi bir hataya düşmeyin. Vücudumuz için önemli bileşenlere sahip bu besinleri sağlıklı bir şekilde tüketmeye devam edebilmek adına tüm bu önerileri göz önünde bulundurmanız gerekecektir.